OD MEDITERANA DO BALTIKA

Oluje diljem Europe, ima mrtvih. U Britaniji oglašen prvi crveni alarm nakon 2020.

20.10.2023 u 19:32

Bionic
Reading

Dijelove istočne Škotske pogodile su u petak velike poplave nakon što je oluja Babet donijela obilne kiše i vjetrove koji su puhali do 113 kilometara na sat, a upzorenja na poplave i oluje oglašene su na jugu Francuske i u Danskoj

Britanski meteorološki zavod izdao je crveno upozorenje prvi put nakon veljače 2020., predviđajući da će na neka područja pasti do 250 milimetara kiše.

Jedna je žena poginula u četvrtak kada ju je odnijela rijeka, a muškarca je ubilo stablo koje je palo na njegov automobil.

  • +17
Oluje diljem Europe Izvor: EPA / Autor: JOHAN NILSSON

"Ovo je izvanredan događaj i vjerojatno ćemo svjedočiti novim poplavama", rekao je šef zavoda Andy Page. Dodao je da se mogu učekivati nestanci struje i prekid osnovnih javnih usluga te pozvao stanovnike da budu spremni na to da će možda biti odsječeni idućih nekoliko dana. Žuta upozorenja idana su za veći dio Engleske.

Vlasti u regiji Alpes Maritimes na jugu Francuske upozorile su stanovnike na poplave i vjetrove do 130 kilometara pošto su udari groma izazvali prekid opskrbe strujom i zatvorile škole. U Nici su odroni tla i srušena stabla zatvorili brojne ceste, a poznato šetalište je zatvoreno zbog velikih valova. Iz opreza su zatvorene sve škole i vrtići. Evakuirano je 250 ljudi, ali nitko nije ozlijeđen, rekao je regionalni čelnik Hugues Moutouh.

Oluja na Baltičkom moru stigla je do istočne obale Danske i izazvala evakuaciju stanovništva i nestanke struje. Danska policija pozvala je preko društvene mreže X stanovnike i turiste da napuste područje oko plaže Sandersvig, jer je pukao nasip blizu vikendaškog naselja na jugu Jutlanda.

Zbog poplava su na evakuaciju pozvani i stanovnici otoka Møn na jugoistoku zemlje. Zračni i trajektni promet ograničen, s otkazanih 88 letova na aerodromu u Kopenhagenu.