METEOROLOŠKI FENOMEN

Oluja Eunice usmrtila 13 ljudi, velik dio Europe ostao bez električne energije

19.02.2022 u 14:36

Bionic
Reading

Najmanje 13 ljudi poginulo je od posljedica oluje Eunice koja je u petak i subotu poharala Europu, 'udarivši' na neke njezine dijelove vrlo snažnim vjetrovima koji su rušili stabla, ostavljajući za sobom prometnice u kaosu i noseći krhotine raznih predmeta zrakom.

Zahvatila je dijelove Velike Britanije, Irske, Nizozemske, Belgije, Njemačke i Poljske, objavile su hitne službe tih zemalja.

Prema tim službama u subotu su se njihovi pripadnici svojski trudili da ponovno uspostave opskrbu električnom energijom u stotinama tisuća britanskih domova.

Eunice je nastala u središnjem Atlantiku, a prema Europi ju je odnijela struja s Azorskog otočja, podaci su britanske meteorološke službe.

Britanski operateri vlakova na vrijeme su pozvali stanovnike da ne putuju. Vozni redovi su u kaosu, a većina cestovnih mreža je zatvorena otkako je Eunice u Englesku 'donijela' najsnažniji udar vjetra dosad evidentiran u toj zemlji - 196 km/h.

Paralizirana je i željeznička mreža u Nizozemskoj, a međunarodne usluge Eurostara iz Britanije i Thalysa iz Francuske prekinute su zbog oštećenja nadzemnih dalekovoda.

I u Francuskoj je bez električne energije ostalo oko 75.000 domaćinstava, a veći dio zemlje suočen je s prekidom željezničkog prometa.

  • +3
Oluja Eunice, London Izvor: Profimedia / Autor: Tom Bowles/Story Picture Agency / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nestankom električne energije najgore je pogođena Velika Britanija. Ondje je bez struje ostalo gotovo 400.000 domova. Ovakvo se nevrijeme ne pamti još od 16. listopada 1987., kada je Britaniju i sjevernu Francusku pogodila 'Velika oluja'.

Met Office, britanska meteorološka služba, u subotu je izdala manje snažno "žuto upozorenje" o vjetru za veći dio južne obale Engleske i Južnog Walesa, uz napomenu da bi vjetar i dalje "mogao ometati napore hitnih službi za oporavak zemlje od posljedica oluje Eunice".

Znanstvenici su rekli da su i oluja iz 1987. i Eunice nastale kao posljedice rijetko viđenoga meteorološkog fenomena koji nastaje zbog neuobičajenog sraza atmosferskih sustava nad Atlantikom, koji su u petak ojačali.

Trajekti preko Kanala, najprometnijega brodskog puta na svijetu, obustavljeni su prije nego što je engleska luka Dover ponovno otvorena za plovila u petak poslijepodne.

Londonske ulice su u vrijeme kada je u uobičajenim okolnostima ondje najveća gužva, osobito nakon popuštanja mjera poslije pandemije, u petak bile gotovo u potpunosti puste jer su mnogi stanovnici glavnoga britanskog grada poslušali vladin savjet da ostanu kod kuće.

Stotine letova otkazane su ili su odgođene u londonskim zračnim lukama Heathrow i Gatwick, ali i u amsterdamskoj zračnoj luci Schiphol. Jedna od sjevernoeuropskih zemljama koje su osjetile razornu snagu oluje Eunice je i Nizozemska.

Londonska vatrogasna brigada je prijavila čak 550 hitnih poziva građana u nešto više od dva sata.

Istodobno je služba za pomoć na cestama RAC izvijestila da je primila neuobičajeno malo poziva s glavnih britanskih cesta i prometnica, što je dokaz da su vozači "ozbiljno shvatili savjete i upozorenja o tomu da zbog vremenskih nepogoda ne kreću na put".

Stručnjaci kažu kako se učestalost i intenzitet oluja ne treba nužno povezivati s klimatskim promjenama.

Oni vjeruju da će se "poplave koje će nastati kao posljedica olujnih udara i obilnih oborina pogoršati kada nas ovakve rijetke, iznenadne oluje pogode u još toplijem svijetu".