ŽIDOV OPTUŽUJE IZRAEL

Olmert osnovao povjerenstvo za opravdanje zločina

23.01.2009 u 11:41

Bionic
Reading

Izraelci su se u petak počeli pripremati za mogućnost da se naporima i ustrajnošću aktivista za ljudska prava i nevladinih organizacija izraelski politički i vojni dužnosnici pred sudovima u stranim zemljama nađu suočeni s optužbama da su u Pojasu Gaze počinili ratne zločine, prenose agencije

Istražitelj UN-a zadužen za palestinske teritorije Richard Falk izjavio je kako postoje dokazi po kojima su Izraelci počinili ratne zločine tijekom 22-dnevne ofenzive na Pojas Gaze te smatra da bi trebalo provesti neovisnu istragu. Falk vjeruje da su Izraelci prekršili temeljna humanitarna prava i ratne zakone, jer su poveli vojnu operaciju protiv civilnoga stanovništva koje se zapravo ne može braniti.

"Zatvoriti ljude u ratnoj zoni nešto je što budi najgora sjećanja na varšavski geto i opsade koje nastaju tijekom ratova", smatra Falk, dodajući kako smatra da je trebalo barem privremeno omogućiti djeci, invalidima i bolesnicima da napuste spomenuto područje, uz mogućnost odlaska čak i u južni dio Izraela. Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je Falkove optužbe. "Ne treba gubiti živce, jer je Falk dobro poznat kao čovjek koji mrzi Izrael", rekao je jedan izraelski dužnosnik za vojni radio.

"Potrebna je neovisna istraga o tomu jesu li ozbiljna kršenja Ženevskih konvencija zapravo ratni zločini", kazao je Falk, bivši profesor prava, Židov koji živi u Kaliforniji, novinarima. Falk drži da se Izraelci nisu potrudili omogućiti civilima da izbjegnu sukobe, prenose izraelski mediji Falkove izjave svjetskim agencijama.

Izraelski premijer Ehud Olmert imenovao je ministra pravosuđa Daniela Friedmanna voditeljem ministarskog tima koji bi trebao biti spreman odgovoriti na potencijalne optužbe o ratnim zločinima.

"Od ministra pravosuđa zatražio sam da predvodi povjerenstvo koje će raditi na zakonskom aspektu operacije u Gazi", rekao je izraelski viši savjetnik Mark Regev. Istaknuo je kako se članovi tima neće usredotočiti isključivo na pitanja navodnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava, već i na potencijalne optužbe koje se odnose na materijalne štete nastale tijekom izraelske ofenzive. Članovi izraelskog povjerenstva počet će raditi idući tjedan.