addis abeba

Okuplja se Afrička unija: Raspravljat će se o stanju u Nigeru

14.08.2023 u 15:54

Bionic
Reading

Afrička unija priopćila je u ponedjeljak da se okuplja kako bi raspravljala o stanju u Nigeru gdje je vojska izvela državni udar i postavila svoju vladu koja poručuje da će ona prevladati nametnute sankcije, a smatra ih nezakonitima i nehumanima

Sastanak Vijeća za mir i sigurnost, a riječ je o tijelu zaduženom za sukobe i sigurnost unutar Afričke unije održava se u vrijeme kada su počinitelji državnog udara tijekom vikenda odaslali proturječne poruke pa tu tako isprva izrazili spremnost za pregovore, a zatim najavili da će predsjednik Mohamed Bazoum, kojega je svrgnula 26. srpnja, biti suđen za "veleizdaju".

Sastanka Afričke unije održava se u sjedištu organizacije u Addis Abebi, a AU je to objavio na platformi X (donedavni Twitter).

U ponedjeljak je novi premijer vlade koju je postavila vojska poručio da je Niger u stanju "prevladati" sankcije nametnute nakon državnog udara. Te su sankcije "nepravedne", ustvrdio je novoimenovani premijer Mahaman Lamine Zeine u intervju za njemački medij Deutsche Welle od ponedjeljka.

"Iako je to nepravedan udarac koji su nam nametnuli, morali bismo biti sposobni prevladati ga", rekao je. "I prevladat ćemo ga", izjavio je o novim mjerama koje je Nigeru nametnula Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS).

Među sankcijama koje je donio ECOWAS su ukidanje financijskih transakcija s Nigerom i zamrzavanje svih usluga usluga, među kojima su energetske zbog čega u zemlji već dolazi do prekida isporuke struje.

Vojni režim u nedjelju je osudio "ilegalne nehumane i ponižavajuće sankcije" ECOWAS-a donesena na sastanku organizacije 30. srpnja kada je organizacija dala vojsci rok od 7 dana da vrati ustavni poredak pod prijetnjom sile, koju ipak dosad nije primijenila.

ECOWAS je na hitnom sastanku u zaključcima prednost dao diplomaciji, no istodobno je dao zeleno svjetlo za oružanu intervenciju protiv nigerske vojske stavljajući u pripravnost svoje rezervne snage.

Na kocki nije samo sudbina Nigera - glavnog proizvođača uranija i zapadnog saveznika u borbi protiv islamističke pobune - već i utjecaj rivalskih globalnih sila sa strateškim interesima u regiji.