JAD I BIJEDA

Oko 40 posto Arapa živi u siromaštvu

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.12.2009 17:22
  • Objavljeno 20.12.2009 u 17:19
prosjak prosjačenje beskućnik

prosjak prosjačenje beskućnik

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Oko 40 posto stanovništva arapskih zemalja, ili 140 milijuna ljudi živi ispod praga siromaštva, prema izvješću Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Arapske lige, objavljenom u nedjelju u Kairu

To izvješće "Izazov razvoja arapskih zemalja: za humani razvoj", naglašava da u tom dijelu svijeta nije došlo do smanjenja stope siromaštva tijekom posljednjih 20 godina.

Dokument naglašava obim nezaposlenosti mladih, ili više od 50 posto nezaposlenog stanovništva u većini arapskih zemalja. Po nezaposlenosti mladih, arapske zemlje su vodeće u svijetu.

Samo da bi zadržale sadašnju razinu, arapske zemlje moraju otvoriti 51 milijun novih radnih mjesta tijekom sljedećih deset godina.

To izvješće je sastavljeno prije summita UN-a sljedećeg rujna na kome će se rezimirati stanje tijekom deset godina nakon prihvaćanja "milenijskih ciljeva" kojim se međunarodna zajednica obvezala da će za polovicu smanjiti siromaštvo i neishranjenost do 2015.

Izvješće također naglašava potrebu povećanja prehrambene samodostatnosti tog dijela svijeta, što nije postignuto unatoč napretku ostvarenog u Sudanu i Siriji u uzgoju žitarica.

Dokument se zalaže za socijalni ugovor ili "savez za razvoj" između bogatih arapskih zemalja proizvođača nafte i onih teškog gospodarskog stanja, kako bi siromašne nadoknadile zaostatke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi