PROSVJED ŽUTIH PRSLUKA

Ogromna šteta u Parizu, uhićeno više od 1700 ljudi

09.12.2018 u 10:59

Bionic
Reading

Štete od subotnjih prosvjeda 'žutih prsluka' u Parizu veće su nego tjedan prije kada su oštećene neke od znamenitosti glavnog francuskog grada poput Slavoluka pobjede, objavile su u nedjelju pariške vlasti

"Mnogo je više štete nastalo jučer nego tjedan ranije", rekao je u nedjelju zamjenik gradonačelnice Pariza Emmanuel Gregoire, zadužen za financije grada.

"Ekonomska cijena je bitno viša", rekao je objašnjavajući da je razlog tome i što su mnoge prodavaonice za vikend ostale zatvorene tijekom tradicionalne predblaganske shopping sezone.

Po podacima ministarstva unutarnjih poslova 1723 uhićeno je širom zemlje u subotu tijekom 'četvrtog čina' prosvjeda pokrenutih zbog najava vlade o povećanju poreza na gorivo. Prosvjedi su se u međuvremenu proširili na druge francuske gradove i pretvorili u pobunu protiv vlasti te su postali nasilni.

U pritvoru je širom zemlje ostalo 1220 osoba. Po procjenama vlasti u prosvjedima u subotu sudjelovalo je ukupno oko 136.000 ljudi. Na području Pariza policija je uhitila 1082 osoba, što je mnogo više od 412 uhićenih vikend prije.

  • +8
Žuti prsluci u Bruxellesu Izvor: Pixsell / Autor: Ye Pingfan/XINHUA/PIXSELL