vremenska i prometna prognoza

Oglašen meteoalarm i za četvrtak, no ne zbog snijega: Dijelovi zemlje u crvenom, budite oprezni

02.12.2020 u 18:56

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod i za četvrtak je upalio meteoalarm. On je na crvenom u Lici i karlovačkom području zbog snijega i kiše koja se smrzava na tlu. Zbog nevremena na moru u prekidu katamranske linije Splita s otocima

Ledena kiša moguća je i u ostatku u unutrašnjosti, dok je na obali meteoalarm upaljen zbog jakog juga i obilne kiše.

U četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj mjestimice biti kiše koja se smrzava u dodiru s hladnom podlogom, a vjerojatnost za to najveća je u zapadnoj Slavoniji, i to u noći i ujutro. Danju povremeno slaba kiša uz najvišu temperaturu od 2 do 6 °C. U središnjoj Hrvatskoj je uz snijeg i velika vjerojatnost za kišu koja se smrzava na tlu, osobito u prvom dijelu dana, pa valja biti oprezan i na kolnicima i na nogostupima.

Noćas stiže nova obilna kiša u Istru i na Kvarner, sutra u dijelu Dalmacije, a razni kišni ekstremni predviđaju se i za...

Objavljuje IstraMetSrijeda, 2. prosinca 2020.

Temperatura zraka uglavnom od -2 do 2 °C. U gorju je uz snijeg također velika vjerojatnost i za kišu koja se smrzava i stvara poledicu. Na sjevernom Jadranu oborine će prema kraju dana postupno prestati, a naoblaka se može mjestimice i raskinuti.

U noći i ujutro još će puhati jaka bura koja će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka u gorju od -3 do 2 °C, na Jadranu ujutro od 3 do 7 °C, danju između 7 i 10 °C.

Video: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kristina Stedul Fabac/PIXSEL

Na srednjem Jadranu još će u početku puhati umjereno i jako jugo koje će oslabjeti i okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Bit će kišovito, uz mjestimice obilnije oborine, te temperaturu zraka između 10 i 15 °C, u unutrašnjosti Dalmacije od 5 do 10 °C. Jakog i olujnog juga te obilne kiše, moguće i izraženijih pljuskova i grmljavine bit će i na krajnjem jugu Hrvatske. More valovito i jače valovito, a temperatura zraka između 10 i 15 °C.

  • +9
Jaka bura i valovi na Rtu Kamenjak Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Malo kiše ponegdje na kopnu još može biti u petak, a za vikend najprije sunčanije, potom u nedjelju ponovno kiša, te osjetno toplije. Pritom će puhati umjeren jugoistočnjak, koji u nedjelju osobito na istoku može biti i jak. Na Jadranu će sljedećih dana uz promjenljivu naoblaku gotovo posvuda biti kiše. Bit će i vjetrovito, uz umjereno i jako jugo, koje će potkraj nedjelje na sjevernom dijelu okrenuti na buru, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Zbog nevremena na moru u prekidu katamranske linije Splita s otocima

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru u prekidu su sve katamaranske linije koje prometuju između Splita i srednjodalmatinskih otoka, doznaje se u od voditeljice Jadrolinijine agencije u Splitu Jelene Ivulić.

"Jak vjetar koji stvara valove  visine do tri metra uzrokovao je prekid svih katamaranskih linija,  a u prekidu je i trajektna linija Makarska-Sumartin", rekla je za Hinu Ivulić.
Dodala je kako će se u četvrtak na temelju meteoroloških podatka donijeti odluka u vezi s brodskim linijama koje Split povezuju s otocima.

 

ZET: Snijeg uzrokuje povremena odstupanja od voznog reda

Zagrebački električni tramvaj (ZET) pozvao je u srijedu putnike na strpljenje jer snijeg koji pada na širem gradskom području uzrokuje povremena odstupanja od planiranog reda vožnje na pojedinim brdskim autobusnim linijama.

"Trase autobusnih linija u programu su prioritetnog čišćenja te se u koordinaciji sa Zimskom službom Grada Zagreba u najvećoj mjeri održava što povoljnije stanje kolnika za siguran i nesmetan tijek prometa i javnog prijevoza", navodi se u priopćenju.

Dodaje se i kako se za nesmetan tijek tramvajskog prometa brine zimska služba ZET-a sa specijaliziranim vozilima, a četiri tramvajske ralice održavaju prohodnost na više od 116 kilometara pruge.

"Zahvaljujemo se putnicima na strpljenju i razumijevanju te sukladno vremenskim uvjetima savjetujemo raniji polazak na odredišta i podsjećamo na pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka", poručuju iz ZET-a.

Izvješće HAK-a

Za sve skupine vozila otvorena je autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče.

  • +117
Snijeg zabijelio Hrvatsku Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletić

Zbog teške prometne nesreće zatvorena je državna cesta DC1 Knin-Vrlika. Obilazak u oba smjera je: Knin-Drniš-Muć.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, dijelu Karlovačke, Zadarske i Šibensko-kninske županije, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II te državne ceste: DC1 Jastrebarsko-Korenica-Gračac-Knin i DC3 Karlovac-Delnice-Kikovica.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a ponegdje ima i magle. Moguća je poledica te odroni. Snijeg povremeno pada i u Hrvatskom primorju, Slavoniji i Baranji.

  • +72
Snijeg u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Hrvatskom primorju ili Istri i obrnuto.

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I.skupina), a između Bakra i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene, autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Na dijelu dionice autoceste A1 između južnog dijela tunela Sveti Rok i mosta Maslenica vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h zbog jakog vjetra i kiše.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na cestama u Lici, Gorskom kotaru i dijelom u Karlovačkoj, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji.