PAKT BAJIĆA I SABORA

Odsad tajne istrage nad zastupnicima

20.08.2009 u 09:20

Bionic
Reading

Na zasjedanju Mandatno-imunitetnog povjerenstva, koje su mnogi zbog neskidanja imuniteta bivšem ministru smatrali izgubljenim vremenom i dokazom pružanja političke zaštite Berislavu Rončeviću, donesen je još jedan zaključak. Možda puno važniji od navedenog

ZAGREB - USKOK je otvorio istragu protiv saborskog zastupnika Berislava Rončevića i Ive Bačića zbog 'afere kamioni' teške preko 10 milijuna kuna, unatoč tome što MIP nije Rončeviću skinuo zastupnički imunitet. Otvaranje istrage USKOK-a omogućeno je zaključkom MIP-a da zastupnike imunitet ne štiti od provođenja istrage, već da ukidanje imuniteta treba tražiti tek ako se ide na podizanje optužnice, podsjeća Jutarnji list.

Sa sedam glasova za, na MIP-u je prihvaćen zaključak da USKOK, odnosno Državno odvjetništvo, prema novom Zakonu o kaznenom postupku može otvoriti i provoditi istragu protiv osoba koje imaju imunitet, saborskih zastupnika i sudaca. Pozivajući se na novi ZKP, zaključili su da tek u trenutku podizanja optužnice moraju dobiti odobrenje kojim se zastupniku ili sucu ukida imunitet.

Koliko je potonji zaključak MIP-a važan, najbolje govori činjenica da je USKOK otvorio istragu čim je iz Sabora zaprimljena spomenuta odluka, pa i izjava Mladena Bajića, glavnog državnog odvjetnika čije se ime na sjednici povjerenstva spominjalo u negativnijem kontekstu od Rončevića.

'Odluka Mandatno-imunitetnog povjerenstva da Državno odvjetništvo ne treba tražiti skidanje imuniteta da bi provodilo istragu protiv nekog saborskog zastupnika presedan je za buduće postupke u kojima ćemo moći određeno vrijeme zadržati tajnost istrage', izjavio je za Jutarnji list Mladen Bajić.

Na upit da komentira izjave nekih članova MIP-a o tome da je zahtjev DORH-a bio nepotreban i usmjeren odugovlačenju, pa i znak kukavičluka, Bajić kaže kako kategorički odbija o bilo čemu sličnom. 'Dapače, upravo ovakvom odlukom Povjerenstva omogućeno nam je da bez odugovlačenja napravimo sljedeći korak, nalog o otvaranju istrage', kaže Bajić.

Do sada se trebalo zatražiti skidanje imuniteta prije otvaranja istrage. Sada će nadležno državno odvjetništvo moći provoditi sve potrebne istražne radnje, primjerice ispitivati svjedoke i slično, a da o tome osumnjičena osoba ništa ne zna. Ograničeno je to na osam dana jer je toliki rok u kojemu tužiteljstvo mora izvijestiti osumnjičenika da je protiv njega otvorena istraga.