megalomansko zdanje

Skuplje održavanje Spomenika domovini. Kome posao od 100.000 eura?

11.05.2023 u 14:47

Bionic
Reading

Grad Zagreb raspisao je nabavu za održavanje Spomenika domovini, procijenjene nabavne vrijednosti sto tisuća eura, što je za oko osam tisuća eura više nego što je to bilo prošle godine. Riječ je o spomeniku za koji je izdvojeno nešto više od 35 milijuna kuna

Na nabavu raspisanu prije godinu dana bila je pristigla samo ponuda tvrtke Vodotehnika u iznosu od 693 tisuće kuna bez PDV-a. Tko će se javiti ove godine, trebalo bi biti poznato nakon 25. svibnja, kada istječe rok za dostavu ponuda. Vodotehnika je s tvrtkom Tigra radila i na izgradnji skupocjenog zdanja.

Prema elaboratu godišnjeg održavanja spomenika, voda u fontani po zakonu mora biti čista, bistra i dovoljno kvalitetna da se može piti, a osim njenog održavanja čistom i mekom, onaj tko dobije posao morat će održavati portal, stakleni zid, svjetlosne i elektromotorne pogone, rasvjetu, kamen unutar fontane, plamenik...

Spomenik domovini Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Uz spomenuto, tu je rješavanje nepredvidivih oštećenja i hitnih intervencija koje moraju, zbog sigurnosti ljudi i imovine, biti obavljene u roku od 12 sati. Izvršitelji također moraju cijelo vrijeme biti u komunikaciji s operaterima u kontrolnoj sobi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a oni su zaduženi za nadzor nad svjetlosnim i efektom magle.

Grandiozno skup spomenik autora Nenada Fabijanića sagrađen je u vladavini pokojnog gradonačelnika Milana Bandića i HDZ-a te je ostavština koju će Zagrepčani izdašno financirati i u narednim godinama. Prilikom otvaranja spomenika, Bandić je rekao da 'ćaća gleda svoje djelo, a djelo gleda ćaću. Nije moglo bolje', aludirajući na spomenik Franji Tuđmanu nasuprot Spomeniku domovine.