novo normalno

Održan virtualni sastanak Srednjoeuropske inicijative

24.09.2020 u 15:57

Bionic
Reading

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak na virtualnom sastanku Srednjoeuropske inicijative (SEI) na kojoj se razgovaralo o "tranziciji u novo normalno" i jačanju suradnje zemalja članica u krizi, priopćeno je iz MVEP-a

Tema sastanka bila je "Regija SEI-a - tranzicija u novo normalno". Ministri vanjskih poslova 17 članica SEI-a razgovarali su o novim perspektivama regionalne suradnje i potrebi jačanja ove Inicijative zbog uloge u suočavanju s krizom izazvanom covidom-19, navodi se u priopćenju MVEP-a.

Ministar Grlić Radman istaknuo je da iskustva na globalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini u borbi protiv pandemije pružaju priliku za osvrt na učinjeno i raspravu o načinima poboljšanja suradnje u borbi s ovim izazovom u budućnosti.

"Na regionalnoj razini pokazali smo sposobnost učinkovite suradnje u najtežim okolnostima. Uspostava "zelenih" tranzitnih traka za robu i medicinsku opremu, kao i pomoć pružena više od pola milijuna EU državljana pri povratku u njihove zemlje, samo su neki od uspješnih primjera naše prekogranične i regionalne suradnje", rekao je hrvatski ministar.

Grlić Radman podsjetio je da je Hrvatska dok je predsjedala Vijećem EU-a aktivirala mehanizam integriranog odgovora na političku krizu (IPCR) kao okvir EU-a za koordinaciju i međuresorne krize na najvišoj političkoj razini, dodaje se u priopćenju. 

"EU i njegove države članice obvezale su se na globalni paket odgovora Team Europe u iznosu od gotovo 36 milijardi eura, kao potporu zemljama u borbi protiv pandemije. Jednako tako, EU je mobilizirala paket od preko 3,3 milijarde eura za države zapadnog Balkana, za zdravstveni sektor i potrebe socijalnog i gospodarskog oporavka. To dokazuje potrebu za suradnjom i zajedničkim naporima na međunarodnoj razini", zaključio je ministar.

Srednjoeuropska inicijativa je regionalni forum za suradnju u srednjoj i istočnoj Europi. Osnovana je 1989. godine u Budimpešti. Suradnja 17 članica odvija se u tri dimenzije - međuvladinoj, parlamentarnoj i gospodarskoj. Trenutačna država predsjedateljica je Crna Gora.