NEDJELJA, 17. SVIBNJA

Odluka o raspisivanju lokalnih izbora stupila na snagu

15.04.2009 u 11:28

Bionic
Reading

Objavom u Narodnim novinama danas je na snagu stupila Vladina odluka o raspisivanju lokalnih izbora koji će se održati u nedjelju, 17. svibnja.

Vlada je na sjednici 9. travnja donijela dvije odluke - o raspisivanju izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave te o raspisivanju izbora za općinske načelnike, gradonačelnike i župane i gradonačelnika Grada Zagreba te njihove zamjenike.

Obje odluke stupile su na snagu danas, kada prestaje mandat svim sadašnjim članovima predstavničkih tijela lokalne i regionalne samouprave, odnosno članovima općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

Lokalni izbori u svibnju prvi su izbori na kojima će hrvatski građani neposredno birati regionalne i lokalne čelnike (župane, gradonačelnike i općinske načelnike), a biračima se omogućuje da, budu li nezadovoljni lokalnim čelnikom, mogu pokrenuti referendum za njegovu smjenu.

Prema odluci o raspisivanju izbora za lokalne i regionalne čelnike, u lokalnim jedinicama do 10.000 stanovnika bira se i jedan zamjenik općinskog načelnika ili gradonačelnika, a u jedinicama s više od 10.000 stanovnika, županijama i Gradu Zagrebu biraju se dva zamjenika.

Uz neposredno izabrane lokalne i regionalne čelnike, građani će birati i svoje predstavnike u općinskim i gradskim vijećima te u županijskim skupštinama, a u Gradu Zagrebu birat će i predstavnike u vijećima četvrti i mjesnim odborima.

Oni koji se namjeravaju kandidirati za načelnike općina do tisuću stanovnika svoju će kandidaturu morati potkrijepiti potpisima najmanje 50 birača. Kandidati za općinske načelnike u općinama većim od 1000 stanovnika morat će prikupiti 100, za gradonačelnike gradova manjih od 35.000 stanovnika 500 potpisa birača. Za gradonačelničke kandidature u gradovima između 35 i 100 tisuća stanovnika bit će potrebno 1000, a za veće gradove 2000 potpisa. Za župane će trebati 2500, a za gradonačelnika Grada Zagreba 5000 potpisa.

Nakon što je odluka o raspisivanju izbora stupila na snagu, slijedi postupak prikupljanja potpisa, predaja kandidatura te počinju teći izborni rokovi.

Državno izborno povjerenstvo prošloga je tjedna izvijestilo da prijedlozi lista za izbor članova predstavničkih tijela i prijedlozi kandidatura za izbor općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba i njihovih zamjenika moraju biti zaprimljene najkasnije 27. travnja do ponoći.