RUSIJA PRIJETI

'Odgovorili bi na širenje NATO-a'

04.06.2013 u 22:06

Bionic
Reading

Dalje širenje NATO-a na Švedsku i Finsku narušilo bi ravnotežu moći i primoralo Rusiju da odgovori, upozorio je ruski premijer Dmitrij Medvedev

'Novi članovi NATO-a u blizini naše granice promijenit će odnos snaga i mi ćemo morati to uzeti u obzir i odgovoriti', rekao je Medvedev na konferenciji za novinare tijekom Summita šefova Rusije i nordijskih zemalja u Norveškoj. Iako Švedska i Finska ne traže članstvo u NATO-u, obje države intenzivno surađuju s NATO-om i otvoreno su govorile o mogućnosti da postanu njegove članice, navodi Reuters.

Novi potezi NATO-a koji se sve više približava granicama Rusije, počeli su nervirati Moskvu, navodi agencija i podsjeća da je zabrinutost Moskve porasla kada su se bivši sovjetski sateliti počeli pridruživati savezu tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća. 'NATO ima vojni potencijal koji može upotrijebiti protiv naše zemlje u određenim slučajevima', upozorio je Medvedev. Agencije podsjećaju da su Švedska, Austrija, Finska, Irska i Malta jedine zemlje Europske unije koje nisu članice NATO-a i da je Švedska, koja ima tradiciju neutralnosti, ostala izvan NATO-a iz solidarnosti sa susjednom Finskom koja nije željela pristupiti tom vojnom savezu kako se ne bi suprotstavila Rusiji.

Spekulacije o širenju NATO-a pojavile su se ranije ove godine pošto je iz Švedske upozoreno da su njezine obrambene sposobnosti zabrinjavajuće ograničene budući da su se ruski vojni zrakoplovi u travnju našli u blizini njezinih granica.