SKUP O HOLOKAUSTU

Odgovor na minoriziranje zločina - obrazovanje

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 25.01.2012 17:22
  • Objavljeno 25.01.2012 u 15:21
Yad Vashem

Yad Vashem

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: UPI/Pixsell

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je, sudjelujući na stručnom skupu 'Poučavanje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti', uvođenje novog predmeta – odgoj za demokratsko građanstvo - koji bi poučavanje o tom najmračnijem periodu čovječanstva podignuo na višu razinu

'Važno je podsjećati na žrtve holokausta, na taj najveći zločin u povijesti čovječanstva, jer to dugujemo stradalima. Može se i čitati kako se holokaust minimalizira, minorizira, pa čak i negira, a najbolji odgovor na takve tendencije je obrazovanje', rekao je ministar obrazovanja Željko Jovanović na skupu o holokaustu koji se održava u Zagrebu.

Najavio je i da će se s izraelskim Centrom za edukaciju o holokaustu Yad Vashem, nakon niza godina suradnje, potpisati memorandum o razumijevanju kojim će se dodatno poduprijeti sve aktivnosti i programi vezani za temu holokausta u Hrvatskoj.

I ministrica kulture Andrea Zlatar Violić je ukazala kako se istina o holokaustu ne smije zaboraviti i zanemariti, te se zauzela da se postojeći školski programi nadopune domaćim i stranim piscima senzibiliziranima za temu holokausta, kao što su Imre Kertesz te Slobodan Šnajder, Daša Drndić i dr.

Skup 'Poučavanje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti', na kojemu će domaći i međunarodni stručnjaci dati učiteljima i nastavnicima povijesti, etike, vjeronauka, filozofije, sociologije, hrvatskoga i stranog jezika smjernice o tome kako poučavati o holokaustu, traje do 27. siječnja.

Organizatori su Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvom kulture i Centrom Yad Vashem. Osim u Zagrebu, skup se održava i u Spomen-području Jasenovac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi