NAKON VALA PROSVJEDA

Odgođena primjena presude o pobačaju, poljska vlada traži period mira za raspravu

03.11.2020 u 20:30

Bionic
Reading

Poljskoj je potreban period mira kako bi raspravila presudu najvišeg suda kojom je zabranjena većina pobačaja, rekao je glasnogovornik vlade nakon što, unatoč najavama, zabrana nije stupila na snagu

Poljaci su raširenim nezadovoljstvom dočekali odluku 22. listopada kojom su zabranjeni prekidi trudnoće zbog malformacija fetusa, što je bio jedan od posljednjih pravnih dopuštenja za pobačaj u toj dominantno katoličkoj državi na čijem je čelu konzervativna vlada.

Iako su prosvjedi počeli zbog prava na pobačaj, ubrzo su se pretvorili u iskaz bijesa protiv vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), njezinih crkvenih saveznika i tradicionalnih politika.

Vlada je u početku objavila da će se presuda suda provoditi od 2. studenoga, no ona još nije objavljena u službenom glasilu, što znači da nije stupila na snagu.

„Prema regulacijama odluka ustavnog suda trebala bi se objaviti u kratkom vremenu“, rekao je glasnogovornik vlade Piotr Muller kad je upitan zbog čega je došlo do odgode.

„No trenutno su nam potrebni mir i rasprava o ovoj odluci, smirivanje javnog raspoloženja i razgovori među stručnjacima“, dodao je.

Poljski predsjednik Andrzej Duda, saveznik PiS-a, pokušao je smiriti prosvjede prijedlogom o zakonu koji bi vratio pravo na pobačaj zbog malformacija fetusa, no samo kad su oni „kobni“.

Oporbeni političari smatraju kako PiS možda neće imati dovoljno ruku da izglasa taj amandman, nakon što je parlament za dva tjedna odgodio sjednicu u srijedu.

„Nemaju pojma kako riješiti situaciju u Poljskoj. U parlamentu nemaju većinu za svoj zakon i boje se odgovarati na pitanja“, rekla je oporbena potpredsjednica parlamenta Malgorzata Kidawa-Blonska.

PiS-ov potpredsjednik skupštine Ryszard Terlecki odbio je tvrdnje da vlada nema dovoljno zastupnika za potvrdu zakona i dodao da je sjednica odgođena zbog koronavirusa.

Poljski Savez za žene i planiranje obitelji u utorak je objavio da su žene pojačale pokušaje da im se pravno odobri pobačaj u danima uoči stupanja na snagu presude ustavnog suda.

Savez je priopćio kako zna za 61 pobačaj proveden u manje od dva tjedna od presude, a taj broj bi na godišnjoj razini značio mnogo više od 1100 pobačaja koliko ih je bilo 2019. godine.