TRAŽI SE ZAMJENSKI STAN

Odgođena deložacija kardinala Puljića

15.11.2010 u 21:13

Bionic
Reading

Općinski sud u Sarajevu odgodio je deložaciju dijela zgrade najavljenu za srijedu, 17. prosinca, u kojoj je smještena Vrhbosanska nadbiskupija i rezidencija kardinala Vinka Puljića.

Kako je u ponedjeljak priopćio općinski sud u Sarajevu, odluka o odgađanju deložacije donesena je jer postoji "mogućnost izvansudskog izvršenja obveze po ranijem sudskom rješenju", kojim je dio prostorija trebao biti vraćen obitelji bivšeg djelatnika Službe državne sigurnosti (SDS) Fadila Smajovića

Izvršenje deložacije odgođeno je do 13. prosinca, a u međuvremenu se očekuje da će vlasti dodijeliti zamjenski stan obitelji Smajović. Obustavu deložacije zatražile su uz pravnog zastupnika Vrhbosanske nadbiskupije i vlasti grada Sarajeva.

Smajović je u nadbiskupskoj rezidenciji stanovao na temelju odluke komunističkih vlasti koje su stan svojedobno oduzele Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Smajovićev je stan potom koristila i Služba državne sigurnosti kako bi prisluškivala razgovore vođene u rezidenciji, a u Vrhbosanskoj nadbiskupiji pretpostavljaju kako je upravo to i bio razlog zbog kojega je Smajović svojedobno odbijao preseliti u ponuđeni zamjenski stan.

Općinski sud u Sarajevu je na temelju zahtjeva Smajovićeve obitelji naložio povrat u stan iz kojega je pobjegao na početku rata u BiH 1992. godine, a presudu je potvrdio i Županijski sud u Sarajevu.