GLAVNI TAJNIK NATO-A

'Odcjepljenje Krima najveća je prijetnja Europi od Hladnog rata'

19.03.2014 u 22:24

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u srijedu je u govoru na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu izjavio da pripojenje Krima Rusiji predstavlja najveću prijetnju stabilnosti Europe nakon Hladnoga rata

'Ovo je alarm za euroatlantsku zajednicu, za NATO i za sve koji su angažirai na obrani cjelovite, slobodne i miroljubive Europe', rekao je.

'U Europi je u zadnjih nekoliko godina bilo još kriza: na Balkanu devedesetiih, u Gruziji 2008., no ovo je najveća prijetnja sigurnosti i stabilnosti Europe nakon Hladnoga rata', kazao je glavni tajnik NATO-a.

Ponovno je u govoru osudio Rusiju koja je vojnom agresijom narušila ukrajinski suverenitet. Ponovio je i da Savez ne namjerava priznati 'protuzakonitu rusku aneksiju' Krima nakon referenduma održanog u nedjelju. Pozvao je Moskvu da prekine sve vojne aktivnosti protiv Ukrajine te da sa svojim susjedom počne raditi na mirnom dijalogu.

'Ako nastavi na ovaj način, Rusija bira izolaciju na međunarodnoj sceni', kazao je, no nije spominjao nikakvu vojnu prijetnju Moskvi. 'Nema brzih i jednostavnih načina kojima bi se suprotstavilo svjetskim tiranima, jer naše demokracije raspravljaju i odvaguju prije nego što donesu odluke i zato jer nam je draža transparentnost i legitiman izbor. A silu ne koristimo kao prioritet već kao posljednji izbor'.