PUSIĆ O RATNIM SILOVANJIMA

'Odazvat ću se na razgovor zbog političkog stava, a ne funkcije u Vladi'

05.06.2012 u 13:22

Bionic
Reading

Nakon što je jučer za tportal kazala da udrugu Žene u domovinskom ratu očekuje na čelu splitske gay parade, isto je ponovila i danas odgovarajući na novinarsko pitanje nakon press konferencije posvećene splitskom Prideu

Novinarima je kazala da je zahtjev za sastanak koji je poslala udruga Žene u Domovinskom ratu u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova stigao u siječnju, kada je bio aktualan referendum o članstvu u EU-u, zbog čega zahtjev nije stigao do nje. U međuvremenu, dodala je, stigao je još jedan sličan zahtjev od udruge Sunčica.

'Što se tiče pitanja silovanja u ratu, a to je tema o kojoj te žene žele razgovarati, to je temeljem odluke UN-a ratni zločin, i to, po mom mišljenju, jedan od najgorih ratnih zločina. S obzirom na to da se ja zalažem za borbu protiv nasilja i naročito za sankcioniranje ratnih zločina, to je tema o kojoj ću ja spremno razgovarati. Mislim da je, što se tiče formalne nadležnosti, važno da tu budu prisutni i Ministarstvo pravosuđa, i Državno odvjetništvo, i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Što se mene tiče, ja se apsolutno odazivam na razgovor s obzirom na svoj politički stav, a ne na svoju formalnu funkciju u Vladi', rekla je Pusić

Na dodatno pitanje novinara, Pusić je ponovila da 'očekuje da svi ljudi koji su bili žrtve nasilja ili se bore protiv nasilja imaju dosljedan stav i da budu u prvim redovima na gay prideu'.

Podsjetimo, udruga Žene u Domovinskom ratu početkom tjedna poslala je otvoreno pismo ministrici Vesni Pusić, optuživši je da ih ignorira, dok s druge strane iskazuje podršku gay prideu.

'Kada se zalažete za ljudska prava, a ignorirate prava žena nad kojima je izvršen ratni zločin, vršite nasilje nad demokracijom, Vi selektirate, što je suprotno istinskom zalaganju za dostojanstvo svih', napisale su žene u otvorenom pismu.