DRŽAVNA TVRTKA

Odašiljači i veze digitalizirat će RTV servis u BiH

21.03.2014 u 12:36

Bionic
Reading

Zagrebačka tvrtka Odašiljači i veze provest će postupak digitalizacije veza javnih radio-televizijskih servisa u Bosni i Hercegovini, a ugovor o tome u petak su u Sarajevu potpisali direktor te tvrtke Aleksandar Golub i ministra prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić.

Projekt podrazumijeva nabavu opreme i povezivanje pet informativno-tehničkih centara koje koriste BHRT, RTV Federacije BiH i Radio-televizija Republike Srpske u sustav digitalnih veza te odašiljača za pokrivanje digitalnim signalom Sarajeva, Banja Luke i Mostara što bi se prema odredbama ugovora trebalo dogoditi u roku od 120 dana.

- Današnjim smo potpisivanjem doveli BiH do početka provedbe projekta koji je planiran godinama - kazao je ministar Hadžić.

Podsjetio je kako se gotovo tri godine čekalo na potpisivanje ugovora zbog pritužbi na raspisane natječaje. Provedbu digitalizacije nazvao je projektom od državnog interesa dodajući kako je to najvažniji projekt Ministarstva prometa i komunikacija BiH uz preuzimanje kontrole zračnog prometa i gradnju autoceste na koridoru V c.

Prije pet godina BiH je usvojila strategiju prelaska s analognog na digitalni sustav javnog emitiranja, a obveza je završiti ga do polovice 2015. godine.

Cijena prve faze je 6,6 milijuna konvertibilnih maraka (3,3 milijuna eura), a već se radi na pripremama za drugu fazu uz novi javni natječaj. Ministar Hadžić je pojasnio kako će infrastrukturom upravljati korporacija javnih RTV emitera koju tek treba uspostaviti, a ona će brinuti i o daljem razvoju sustava javnog emitiranja.

Provedba digitalizacije na ovom planu dio je obveza koje BiH mora ispuniti unutar pretpristupnog procesa s Europskom unijom.

Aleksandar Golub je kazao kako je posao dobiven na iznimno zahtjevnom natječaju dodajući kako su "Odašiljači i veze" u stanju odgovoriti svim preuzetim obvezama jer se u Hrvatskoj eksperimentalno s digitalnim emitiranjem počelo još 2002. da bi 2010. bio ugašen zadnji analogni signal.

"U ovoj smo regiji bili vodilja u tom segmentu", istaknuo je Golub.

U Hrvatskoj ima preko 380 digitalnih odašiljača, a 98 posto teritorija države pokriveno je digitalnim signalom, kazao je direktor "Odašiljača i veza" podsjećajući kako ta tvrtka danas nudi manje-više sve dostupne suvremene usluge.

- Prijelaz na digitalnu televiziju ima utjecaja na različite aspekte života - podsjetio je Golub dodajućikako to znači ne samo veći izbor programa nego i brži internet i uporabu punih parametara odašiljanja.

U prvoj fazi slijedi uspostava bazične infrastrukture na području Sarajeva, Banje Luke i Mostara, a u drugoj bi fazi, koja bi trebala biti dovršena do kraja godine, bila povezana područja Trebinja, Posušja, Livna, Bihaća i Travnika.

Ujedno bi se BiH preko pet mobilnih linkova povezala sa svijetom.