UPEKLO JE SUNCE

Od srijede crvena opasnost od toplinskog udara, ekstremne vrućine trajat će dugo

30.07.2017 u 13:09

  • +3

Vruću subotu su mnogi iskoristili za kupanje na popularnim Bačvicama

Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Bionic
Reading

Hrvatsku sljedeći tjedan očekuje 'pakleno' vruće vrijeme, a najnovija dugoročna prognoza DHMZ-a pokazuje da će toplinski val sigurno biti najgori ove godine. Meteorolozi najavljuju da će temperature i debelo prelaziti 40 stupnjeva.

U nedjelju se u unutrašnjosti tijekom poslijepodnevnih sati još uvijek može očekivati poneki lokalni  pljusak, ali od ponedjeljka se vjerojatnost za kišu smanjuje i iz dana u dan najviša temperatura zraka samo će rasti.

Prema prognozama meteorologa toplinski val bit će neuobičajeno dug, pa će se na blago popuštanje vrućine morati čekati barem tjedan dana ako ne i duže.

Za najveći dio zemlje od srijede će vrijediti i crvena opasnost od toplinskog udara, a najveće vrućine očekuju nas u sljedeću subotu u gradovima u kontinentalnom dijelu zemlje. Tako će se Zagreb, Osijek, Karlovac, Slavonski Brod i drugi gradovi pržiti na temperaturama iznad  40 Celzijevih stupnjeva.

Osvježenje će svi potražiti na moru jer gdje će biti nešto manje vrelo. Na krajnjem jugu se ne očekuju vrijednosti znatno više od 30 Celzijevih stupnjeva, dok u Splitu ne bi trebalo biti toplije od 35. Živa će se oko 30 kretati i na istarskom priobalju i na Kvarneru.

Preporuke kako se brinuti za zdravlje i ponašati pri visokim temperaturama pročitajte ovdje.

  • +7
Turisti uživaju u ljepotama skrivenih uvala na Paklenim otocima Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Pogledajte kako uživaju turisti na hrvatskim plažama.

  • +80
Ljeto na plažama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz