NOVINE KAO DOKAZ

Od skupe legalizacije spasili ga Komunist i Lovački vjesnik iz 1959.

09.07.2013 u 10:12

Bionic
Reading

Savo Petković iz Gazija znao je da je 15. veljače 1968. u području građenja i prostornog uređenja poznat kao 'granični' datum za opću legalizaciju, odnosno sve što je na teritoriju Republike Hrvatske sagrađeno do toga datuma smatra se sagrađenim u skladu s odgovarajućom dozvolom.

Drugim riječima, sve zgrade sagrađene prije tog datuma smatraju se legalnima i njihovi vlasnici ne moraju u postupak ozakonjenja. Vlasnicima takvih objekata pomažu vojne zračne snimke iz toga vremena, koje pokazuju koje su kuće za legalizaciju. No ispostavilo se da Hrvatska nije u cijelosti pokrivena aviokartama te da je starost nerijetko potrebno dodatno dokazivati na druge načine. I Savi nisu bile dostupne zračne snimke pa je počeo razmišljati kako nadležnom državnom uredu dokazati da je kuća u kojoj živi sa suprugom Ružom sagrađena prije 1968. godine. Čisteći stari podrum ispod kuće, bacio je pogled na neravnu površinu stropa i - imao sreće.

'Na stropu sam primijetio zalijepljene komadiće starih, požutjelih novina. Pokušao sam ih strugati, ali nije išlo jer su bile čvrsto zabetonirane. Malo bolje sam se zagledao u “plafon” i primijetio datum - 9. jula 1959., i naziv novina - Komunist, a malo dalje i naziv Lovački vjesnik. Na pojedinim mjestima na 'plafonu' vide se i dijelovi tekstova iz novina. Bio sam sretan zbog otkrića', ispričao je Glas Slavonije Savo.

Sreća ga je pratila i kada mu je službenica u nadležnom odjelu za gradnju odgovorila da će mu fotografije priznati kao dokaz u postupku legalizacije, a koja će za Savu biti jeftinija.

'Na temelju fotografija uspio sam dokazati datum gradnje kuće, a s arhitektom sam dogovorio što trebam učiniti i imat ću minimalne troškove. Izbjegao sam dolazak vještaka, silnu dokumentaciju, a neću morati platiti ni vodni ni komunalni doprinos. Eto, spasile su me stare novine' - kaže Savo.