EUROPSKI SUD ODLUČIO

Od sada možete naslijediti i godišnji odmor

12.06.2014 u 15:36

Bionic
Reading

Smrt i porez dugo su bile dvije neizbježnosti u životu, no odsad se na taj popis, zahvaljujući odredbama Europske unije, može dodati i obavezno korištenje godišnjeg odmora - za života ili nakon njega

Zaposlenik u EU-u smrću ne gubi pravo na plaćene praznike, a njegovi nasljednici mogu ih smatrati ostavštinom, odredio je u četvrtak Europski sud pravde.

Sud je u četvrtak donio presudu koja se odnosi na njemačkog zaposlenika u tvrtki K+K preminulog 2010. Naime, njegova je supruga od tvrtke u kojoj je radio zatražila da joj isplati novčanu protuvrijednost za 140,5 dana plaćenoga godišnjeg odmora koje nije iskoristio za života. U spomenutoj je tvrtki bio zaposlen više od 12 godina, no u određenom razdoblju zbog teže bolesti nije bio u stanju raditi.

Sud sa sjedištem u Luxembourgu donio je odluku prema kojoj zemlje članice EU-a ne mogu poništiti pravo na plaćeni godišnji odmor ili kompenzaciju u novcu u slučaju smrti zaposlenika.

'Pravo na plaćeni godišnji odmor iznimno je važno načelo socijalnog zakona. Zaposlenikova smrt ne smije retroaktivno rezultirati potpunim gubitkom prava na plaćeni godišnji odmor', stoji u priopćenju suda.

U skladu sa zakonom EU-a radnici imaju pravo na najmanje četiri tjedna plaćenoga godišnjeg odmora godišnje.