ANKA MRAK TARITAŠ

'Od ovog dijela Slavonije napravit ćemo jedno gradilište'

10.06.2014 u 16:36

Bionic
Reading

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja na sutrašnjoj sjednici Vlade bit će imenovano nositeljem obnove svih zgrada na poplavljenom području županjske Posavine koja će se provoditi po posebnom zakonu o sanaciji zgrada i objekata, najavila je danas u Županji ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš, dodajući da će Vlada zakon Saboru uputiti na donošenje u hitnoj proceduri

Objašnjavajući razloge donošenja posebnog zakona o obnovi stradalih područja od poplava na konferenciji za novinare nakon sastanka Državnog stožera za zaštitu i spašavanje, na kojem je i ona bila nazočna, Anka Mrak-Taritaš rekla je kako je vrlo malo propisa koji govore kako se ponašati i što činiti u uvjetima katastrofe koja je pogodila dio Vukovarsko-srijemske županije.

'Moramo od ovog dijela Slavonije napraviti jedno gradilište i za to smo obavili sve pripreme koje smo morali', rekla je, dodajući kako je u županjskoj Posavini bilo poplavljeno 2689 kuća i 7402 pomoćne i gospodarske zgrade.


Po njezinim riječima, kuće na poplavljenim područjima podijeljene su u tri skupine. Dio najteže oštećenih kuća rušit će se i gradit će se nove, dio će se obnoviti i rekonstruirati, a dio kuća popravit će se uz pomoć manjih građevinskih zahvata. Također je rekla kako je ministarstvo spremno ljudima čije su kuće manje oštećene, a spremni su sami sanirati štetu, za to isplatiti određenu novčanu naknadu.

Ministarstvo je sklopilo sporazum s komorom inženjera graditeljstva, čije će ekipe volonterski izaći na teren, procijeniti stanje i napraviti zapisnike koje će potpisati vlasnici kuća, a rezultat tih zapisnika bit će troškovnici, rekla je, dodajući kako je prvih 18 ekipa građevinskih inženjera danas upućeno na područja pogođena poplavom.

'Do ponedjeljka nitko neće više izlaziti na teren jer - nakon što oni danas obave posao - moramo vidjeti odgovaraju li kompjutorski programi jer želimo postići da je - kad oni od idućeg tjedna ponovno izađu na teren - rezultat zapisnika odmah troškovnik', rekla je Anka Mrak-Taritaš, ističući da će ministarstvo 1. srpnja biti spremno za akciju pod nazivom 'Gradilište ovog dijela Slavonije'.

Ministrica Anka Mrak-Taritaš, nakon konferencije za novinare na kojoj su bili i zamjenik ministrice Željko Uhlir i pomoćnik za inspekcijske poslove Davorin Oršanić, krenula je u obilazak županjske Posavine pogođene poplavom.