O SDP-U U OTVORENOM

'Od idućeg tjedna imat ćemo samo dva župana i šest gradonačelnika'

13.01.2016 u 09:29

Bionic
Reading

O stanju u SDP-u i izborima koji slijede u njemu u Otvorenom na HTV-u su govorili potpredsjednik stranke Rajko Ostojić, član Glavnog odbora Peđa Grbin, izbačena članica Aleksandra Kolarić i Vjeran Zuppa

I dok su Grbin i Zuppa stali na stranu aktualnog šefa stranke Zorana Milanovića, Kolarić i Ostojić smatraju da u vodstvu treba doći do promjene.

'Na izborima u Zagrebu dobio sam 15 posto više nego kandidatkinja HDZ-a. Ušao sam u drugi krug i izgubio od Milana Bandića, osnivača SDP-a. Kamo sreće da je s toliko glasova ili barem približno, u visoko personaliziranoj kampanji, na parlamentarnim izborima Milanović pobijedio Karamarka. Od sljedećeg tjedna SDP će imati samo dva župana i šest gradonačelnika gradova s više od 10.000 stanovnika', kazao je Ostojić, a nije želio odgovoriti na pitanje guši li se demokracija u stranci, već je dodao da će o tome govoriti u njoj, ne na televiziji.

Grbin smatra da nema govora o gušenju demokracije unutar stranke jer otkad ju vodi Milanović uveden je najdemokratskiji proces izbora: jedan član - jedan glas.

S druge pak strane Kolarić drži da demokracije u SDP-u nema jer nije normalno, kazala je, to da nakon što je izbačena o njezinoj molbi za povratak odlučuju isti oni koji su je izbacili.

'Je li to normalno?', upitala je Kolarić Grbina, na što joj je on odgovorio da je sve bilo po proceduri i statutu SDP-a.

Vjeran Zuppa smatra da Zlatko Komadina nije osoba za budućnost SDP-a, ali kako je rekao – ne poznaje ga osobno, već to zaključuje iz njegovih javnih nastupa.

Okupljeni su se složili da je vlada na odlasku mogla napraviti više, ali za razliku od Kolarić, koja je ustvrdila nije napravljeno dovoljno jer 'dio Vlade, a naročito Milanović, nije pokazivao radnu energiju', Grbin smatra da je napravljeno puno i da je SDP i dalje socijaldemokratska stranka.

'Uveli smo porez na kamate, dividendu i kapitalnu dobit. Sve se može reći, samo ne da je ova Vlada neoliberalna', istaknuo je Grbin, na što je Kolarić ustvrdila da nije kao obavezan predmet u škole uveden građanski odgoj, što je bio dio Plana 21, a nije se otvorilo ni pitanje vjeronauka u školama.

'Kakav je to SDP koji koketira s Glavašem i HDSSB-om te potpisuje tripartitni sporazum s Domoljubnom koalicijom?', zapitala se Kolarić.

Ostojić je podsjetio da je glasao protiv tripartitne koalicije, baš kao i Komadina i Leko.

'To je nedopustivo. Bio sam protiv koalicije s HDSSB-om, a Milanović je to parafirao. Da je IDS bio dio koalicije Hrvatska raste, mi bismo bili relativni pobjednici i oformili bismo Vladu. Ljevica je danas razjedinjena', kazao je Ostojić i podsjetio da su Čačić, Josipović i Holy otišli na svoje strane.

Grbin pak drži da su troje spomenutih imali širom otvorena vrata, ali da su odlučili otići svojim putem.

'Za sve koji kritiziraju vrata SDP-a nisu otvorena. Nemate zapisnike sa sjednica, ni poslovnik Predsjedništva, Statut je amaterski, nema poslovnika Glavnog odbora', grmjela je Kolarić.

Upitan što misli o amnestiji, koju je za bivše izbačene članove Kolarić i Linića, ako pobijedi Milanovića, na izborima najavio Komadina, Grbin je kazao kako su za njihovo izbacivanje postojali razlozi i da je to jedino što je Komadina najavio kao svoj program.

Ostojić očekuje, ako Komadina pobijedi, zaokret u lijevo i okupljanje ljudi, jer, kako je rekao, Komadina okuplja ljude, a iza njega je četiri, pet pobjeda u Primorsko-goranskoj županiji.