NADBISKUP PULJIĆ

'Od branitelja se najviše očekuje da poštuju zakone'

30.05.2015 u 23:16

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup Želimir Puljić u subotu je poručio da se od hrvatskih branitelja, koji su najzaslužniji za demokratsku državu i društvo, najviše očekuje da poštuju hrvatski Ustav i zakone, odbacivši kritike da Katolička crkva nekritički podupire prosvjed branitelja

'Uistinu se očekuje, a pogotovo se očekuje od onih koji su svoje živote založili za demokratsko društvo kakvo je naše. I u tom kontekstu zaista se očekuje ne samo od svih građana, nego osobito od onih koji su najzaslužniji za ovo društvo, za koje su branitelji najzaslužniji', izjavio je Puljić za HTV-ov Dnevnik.

Za nedavne događaje na Markovu trgu, gdje su se u Crkvi sv. Marka bili okupili branitelji zahtijevajući razgovor s premijerom Zoranom Milanovićem, rekao kako je zbog njih bio zabrinut i žalostan. 'Ovih dana sam bio zaista, kao i veliki dio našeg pučanstva, zabrinut i žalostan što se to dogodilo upravo tamo gdje su naše najvažnije insitucije, gdje je i Gospa od Kamenitih vrata koja se sutra svečano slavi u Zagrebu, što se to dogodilo uoči Dana Zagreba, dana Hrvatskog sabora. Sve mi je to bilo žaslosno i teško, ali evo hvala Bogu odahnuli smo, čini se da stvar ide nekom rješavanju i to me raduje', poručio je Puljić.

Ne slaže se s kritikama da Crkva nekritički prihvaća sve što se događa s braniteljima i njihovim prosvjedom, ali i istaknuo kako svi u Hrvatskoj prema braniteljima imaju osobito poštovanje zbgo svega što su učinili i za što su zaslužili poštovanje.

'U tom kontekstu usudio bih se reći da Crkva, kao majka koja sluša da dijete plače, pokušava biti blizu njega, pomoći mu, a nije Crkva tu da riješava njihova egzistencijalna pitanja. U tom smislu mislim da su najavljeni razgovori dobra stvar i da će u tom pogledu biti manje ovakvih situacija gdje će Crkva morati biti blizu onih koji plaču i traže neka svoja prava', kazao je.

Upitan kakvo je stajalište crkve prema braniteljskim prosvjedima, Puljić je odgovorio kako je opći stav da zakoni i Ustav svima koji traže svoja prava, osjećaju da su negdje zakoniti ili ugroženi, jamče pravo na prosvjed, te da u tom smislu Crkva podržava sve one koji legalno i legitimno traže neka svoja prava.

'Što se tiče svećenika u Markovoj crkvi, mislim da su odigrali pozitivnu ulogu jer su na neki način bili tampon zona da ne dođe do fizičkog kontakta, što je na koncu ipak sve dobro završilo', naglasio je Puljić.