RIBARI NA NOGAMA

Od 2013. Jadran postaje more Europske unije!

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 11.05.2011 18:10
  • Objavljeno 11.05.2011 u 15:26
Ribari koće

Ribari koće

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Objavom informacije da je zatvoreno Poglavlje 13. u pregovorima s Europskom unijom, koje se tiče ribarstva, uz neke beneficije Hrvatska će morati pristati i na neke uvjete koji su zapravo neprihvatljivi

Primjerice, jasno se navodi u pregovaračkim pozicijama Unije za Poglavlje 13. da Bruxelles od Hrvatske očekuje da ne primjenjuje ZERP na članice Unije sve dok se za taj problem ne nađe 'zajedničko rješenje u duhu EU-a'. Za pojašnjenje smo zamolili Albina Popova iz Tribunja, predsjednika udruge Naše more, koji nam je potvrdio da, ukoliko se ne promijeni postojeća uredba Vijeća Europe za Mediteran, ZERP i naše more postaju more Europske unije već od 1. siječnja 2013. godine.

Leo Nikolić

Leo Nikolić

Izvor: Pixsell / Autor: Leo Nikolić

Zbog prosvjeda nekim ribarskim čelnicima su zaprijetili isključenjem iz HDZ-a

'Postoji mogućnost da takva se situacija spriječi na način da donesemo uredbu kojom ćemo zabraniti ribolov u našem dijelu Jadrana. Međutim, zabrinjava nas dosadašnje ponašanje odgovornih u Vladi RH i resornom Ministarstvu poljoprivrede. Najodgovornija osoba, povjerenik Tonči Božanić, ponaša se na način da pogoduje jednoj skupini ribara nauštrb druge. Osim toga, iz Vlade i Ministarstva nam ne daju na uvid dokumentaciju i dosad potpisane ugovore sa Slovenijom i EU. Mi nismo vidjeli navodni ugovor Slovenije i Hrvatske', ispričao nam je Albin Popov.

'Zatražili smo sastanak s Ministarstvom koji bi se trebao održati 18. ili 19. svibnja i dobili smo obećanje da će nam ti ugovori biti prezentirani i dani na uvid. Nakon toga ćemo odlučiti što nam je činiti. Ako bude trebalo, ponovo ćemo prosvjedovati i blokirati luke da prisilimo odgovorne da rade na očuvanju hrvatskog suvereniteta na Jadranu i na zaštiti interesa ribara', zaključio je Popov.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi