PRORAČUNSKA ZALIHA

Od 200 milijuna kuna, do kraja godine je ostalo manje od 24 milijuna

04.09.2014 u 07:10

Bionic
Reading

Vlada na današnjoj sjednici donosi izmjene zakona o Vladi te konačne izmjene Zakona o sustavu državne uprave. Osim toga, trebala bi predstaviti izvješće o korištenju Proračunske zalihe koja se ove godine posebno brzo troši...

Prema izvješću o kojem bi Vlada danas trebala raspravljati, ukupni izdaci iz proračunske zalihe u srpnju 2014. godine iznose 4,7 milijuna kuna.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dobilo je gotovo 845 tisuća kuna za troškove arbitražnog postupka. Ministarstvu pravosuđa isplaćeno je tri milijuna kuna za plaćanje računa sukladno Ugovoru o pravnom savjetovanju, a Ministarstvo gospodarstva dobilo je dva milijuna kuna za usluge odvjetnika i pravnog savjetovanja (Patton Boggs LLP) i to samo za srpanj.

Ostali troškovi otpadaju na isplatu mjesečnih renti po sudskih presudama (191 tisuća kuna) i za podmirenje naknada i troškova po sudskih presudama (sudske ovrhe od - 1,3 milijun kuna).

Tako smo u kolovoz ušli sa zalihom od 24,8 milijuna kuna, dok je na početku 2014. bilo na raspolaganju čak 200 milijuna kuna.

Ministarstvo gospodarstva je, čini se, najveći potrošač proračunske zalihe ove godine, i to zbog pravnih usluga u pregovorima s mađarskim MOL-om oko budućnosti INA-e.

Vlada je prošloga tjedna Ministarstvu gospodarstva ponovno dala novih 364 tisuće dolara i 100 tisuća eura za tvrtku Patton Boggs LLP, što je ukupno oko 2,6 milijuna kuna.

Zbog pregovora s MOL-om, ministru Ivanu Vrdoljaku trebalo je 160.000 eura za pravno savjetovanje u ožujku. Sredinom svibnja, u istu svrhu, dobili su gotovo pola milijuna američkih dolara, a nekoliko dana kasnije, još 364.000 američkih dolara. Početkom srpnja, odobrena je isplata još 364.000 dolara.

Sve to odlazi na račun američke odvjetničke tvrtke koja je, podsjetimo, bila angažirana i na obrani generala Ante Gotovine i Mladena Markača u Haagu.