MINISTAR JOVANOVIĆ

'Ocjena ne smije biti uvjetovana kupnjom udžbenika'

14.06.2012 u 18:08

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nedopustivim je ocijenio da profesori pojedinih fakulteta pristup ispitu uvjetuju kupnjom svojih udžbenika, poručivši da će se korupciji u visokom obrazovanju morati stati na kraj

Kupovina udžbenika ne može biti uvjet da student pristupi ispitu i da o tome, a ne o znanju, ovisi njegova ocjena, izjavio je Jovanović novinarima uoči sjednice vlade.

Zbog autonomije sveučilišta ministar ne može sankcionirati sveučilišne profesore koji navodno tako ucjenjuju studente, ali Jovanović ističe da će tražiti da sveučilišta donesu etičke kodekse kojih će se morati držati.

Upitan za odluku o ukidanju Vijeća za normu hrvatskog standarnog jezika, odgovorio je da će sva pitanja vezana uz hrvatski jezik ubuduće odrađivati Institut za hrvatski jezik.

"Cilj je smanjiti broj svih tijela koja zapravo nisu funkcionirala, a imenovana su političkom odlukom bivšeg ministra", rekao je Jovanović. Najavio je i da će Institut za hrvatski jezik uskoro morati dugoročno riješiti "goruće pitanje" hrvatskog pravopisa.

Upitan o tome kako se moglo dogoditi da se o ukidanju Vijeća za normu šalje obavijest i pokojnom Tomislavu Ladanu, Jovanović je rekao da je riječ o administrativnom propustu na koji nije mogao utjecati.

O navodnoj inicijativi da se u znanstvenim časopisima ubuduće objavljuju i tekstovi na jezicima bivše države, bez prijevoda na hrvatski jezik, Jovanović, kaže, nije upoznat.