RAVNOPRAVNOST RODITELJSTVA

Očevi pokreću peticiju protiv Centra za socijalnu skrb

20.08.2014 u 17:13

Bionic
Reading

Karlovačka podružnica Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo, osnovana ovog ljeta, pokreće peticiju protiv karlovačkog Centra za socijalnu skrb s ciljem, kako navode u današnjem priopćenju, da se u praksi Centra postigne viši stupanj ravnopravnog roditeljstva, uvažavanje argumenata oba roditelja, a sve na dobrobit djeteta, uz poštivanje međunarodne Konvencije o pravima djeteta.

Iako članstvo udruge čine uglavnom rastavljeni očevi u članstvo su dobrodošle i majke koje se bore za ravnopravno roditeljstvo, jer, kako je rekao Željko Čerimović iz karlovačke podružnice, osim požurivanja konkretnih rješenja, cilj svih njihovih aktivnosti su općenito promicanje ravnopravnog roditeljstva i zaštite prava djece na cjelovitu obitelj, bez obzira žive li roditelji zajedno ili odvojeno.

Udruga je osnovana 2009. godine u Zagrebu a sada ima i dvije podružnice, u Splitu i Karlovcu, te slijedi osnivanje podružnica u još nekoliko gradova.

Da bi ilustrirao probleme na koje peticijom žele ukazati ukupnoj javnosti Čerimović je iznio slučaj oca koji, kako ističe, nije dobio zaštitu Centra iako gotovo devet mjeseci nije vidio osmogodišnjeg sina, niti zna gdje on boravi, a po Obiteljskom zakonu ima pravo znati gdje mu djete živi.

Osim Centru s tim u vezi obraćali smo se i pravobraniteljici za djecu, pravobraniteljici za ravnopravnost spolova i Ministarstvu socijalne politike, prijavu da majka krši zakon na štetu djeteta i oca dobili su policija i DORH, ali svi odgovaraju da će vidjeti o čemu se radi i dostaviti ocu informaciju, no vrijeme prolazi, kaže Čerimović.