vrEMENSKA PROGNOZA

Očekuju nas kišna subota i pljuskovi s grmljavinom: 'Ako ste pospremili topliju odjeću, posegnite u ormare'

28.05.2022 u 07:32

Bionic
Reading

U unutrašnjosti pretežno oblačno i osjetno svježije, povremeno s kišom, mjestimice i pljuskovima s grmljavinom. Na Jadranu djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom mjestimice s kišom i pljuskovima koji ponegdje mogu biti izraženiji. Na kopnu će puhati povremeno umjeren sjeveroistočnjak, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena i jaka bura, a na južnom dijelu jugozapadnjak i jugo. Temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom od 15 do 20, a na Jadranu između 25 i 30 °C

U Zagrebu se danas očekuje oblačno, povremeno s kišom, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka uglavnom između 15 i 18 °C, prognozira Državni hidrometeorološki zavod.

'U noći na subotu na istok Hrvatske s naoblačenjem stiže kiša. U početku će mjestimice biti izražena te praćena grmljavinom. Zapuhat će i sjeverni vjetar, ujutro s jakim udarima. Temperatura zraka osjetno niža nego u petak - većinom od 16 do 20 °C.

Oblačno s kišom i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će pljuskovi i grmljavina već u prvom dijelu noći zahvatiti najsjevernije krajeve. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, prolazno s jakim udarima. Temperatura zraka od 15 do 18 °C.

I u gorju oblačno uz povremenu kišu. Na sjevernom Jadranu u početku sunčana razdoblja, a zatim više oblaka te mjestimični pljuskovi s grmljavinom koji će lokalno biti jače izraženi. Zapuhat će i bura, umjerena do jaka, ponegdje i s olujnim udarima. Temperatura od 15 do 20 °C, prijepodne na moru malo viša.

U Dalmaciji djelomice sunčano, a u drugom dijelu dana na sjeveru je moguć poneki pljusak s grmljavinom. Zapuhat će bura i jačati, najprije na sjeveru, a do kraja dana proširiti se duž obale. Zadržat će se vrlo toplo i vruće uz 27 do 30 °C.

  • +3
Kiša Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

I na jugu Hrvatske još u subotu vrlo toplo i vruće uz dnevnu temperaturu od 28 do 30 °C. Uz djelomice sunčano vrijeme povremeno će puhati slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar.'

Opet promjenjivije, u nedjelju većinom i svježije

Opet promjenjivije, u nedjelju većinom i svježije "Na kopnu će kiša padati i u nedjelju, a puhat će i sjeverni vjetar. Temperatura će se sniziti za još koji stupanj. Posve stabilno neće biti ni u ponedjeljak i utorak, pa se ni tada uz promjenjivu naoblaku ne može isključiti poneki pljusak. Zapuhat će jugozapadni vjetar koji će popratiti porast temperature zraka. Nestabilno vrijeme nastavit će se i na Jadranu. U nedjelju i ponedjeljak pljuskovi će biti češći u Dalmaciji, a na sjeveru tijekom noći na utorak. Bura će u nedjelju slabjeti, a zapuhat će jugo i jugozapadni vjetar. Od nedjelje svježije i u Dalmaciji, a od utorka uz više sunčana vremena temperatura će ponovno rasti.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak,dipl. ing. iz DHMZ-a.

Vremenska prognoza Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

'Kiša, grmljavina, ponegdje jaka bura s olujnim udarima i pad temperature prekinut će razdoblje iznadprosječne topline koja je vladala veći dio svibnja - u subotu u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, zatim i u južnijim krajevima. Početkom novog tjedna kišobran će još dobro doći jer neće biti posve stabilno, pa do utorka valja računati na kišu ili poneki pljusak. Uz sve sunčanije vrijeme i uglavnom slab vjetar temperatura će sredinom tjedna ponovno dosegnuti ljetne vrijednosti', sažeta je tjedna prognoza Tomislave Hojsak.

'Pad temperature najmanje će se osjetiti u Dalmaciji, dok će se u unutrašnjosti ona ponegdje sniziti za više od 10 °C. Stoga, ako ste pospremili topliju odjeću, posegnite u ormare jer će mnogima zatrebati idućih dana sve dok se vrijeme ponovno ne stabilizira i temperatura poraste'.