JOSIPOVIĆ O PARLAMENTARNIM IZBORIMA

'Očekujem da će građani nagraditi hrabre i razumne, a ne one koji podilaze našim strahovima'

  • Autor: A.Ž./htv/hina
  • Zadnja izmjena 24.06.2011 20:54
  • Objavljeno 24.06.2011 u 20:33
Ivo Josipović

Ivo Josipović

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

S ponosom se treba prisjetiti prošlosti i sa samopouzdanjem okrenuti budućnosti poručio je predsjednik Ivo Josipović čestitajući Dan državnosti i 20. obljetnicu proglašenja samostalnosti Republike Hrvatske svim građanima i građankama, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, profesiju, svjetonazor, političko i drugo uvjerenje

'Sutra je dvadeseti rođendan naše Republike Hrvatske, prigoda da se s ponosom prisjetimo izvorišta naše Domovine. Sjetimo se izvorišta naše državnosti i demokracije zapisanih u Ustavu, posebno antifašizma i Domovinskog rata u kojemu su najbolji među nama i po cijenu života obranili našu slobodu', istaknuo je Josipović u čestitci koju je prenio HTV.

Građane je pozvao da se sutra s ponosom prisjete prošlosti i istaknu hrvatske zastave, ali i da se sa samopouzdanjem okrenu u budućnost, podsjetivši da su danas u središtu Europske unije donesene odluke koje će konačno okruniti dvadeset godina naših nastojanja da se potpuno integriramo u europski svijet demokracije.

Podsjetio je i na događaje od prije dvadeset godina, kada smo 'u mnogome protiv struje i volje moćnijih od nas, više velikim srcem nego snagom oružja, svoju Domovinu morali braniti krvlju'.

'S poštovanjem se sjećamo onih koji su s oružjem u ruci obranili našu slobodu. Ona nije obranjena lako. Tisuće su izgubile život, stotine su tisuća živjeli u gorčini i progonstvu, više od tisuću osam stotina naših građana i dalje se vodi nestalima, razoreni su gradovi, sela, prometnice, postrojenja... Smrt, razaranje, siromaštvo i beznađe za mnoge su bili posljedica agresije na Hrvatsku', rekao je Josipović.

Na putu do države sretnih građana

Istaknuo je da sloboda koju smo htjeli u tim trenucima odluke, nije bila samo sloboda hrvatske države, hrvatskog naroda i naših nacionalnih manjina, 'već smo željeli punu slobodu, onu koja ne priznaje drugu granicu do one koju postavlja sloboda drugih ljudi'.

Riječ je, kaže, o 'slobodi pružanja sebi i bližnjima mira, ljubavi i dobra, slobodi koja se u zbilji nikada ne postiže, ali joj se stalno želimo približiti'.

'Države koje pravdom i pravednošću omogućuju slobodu svojih građana, države su sretnih građana. Demokracija i ljudska prava okvir su i kolijevka slobode, pa i naše. Zato, borimo se za svoju slobodu i slobodu drugih, stalno i neumorno i danas kada imamo svoju državu', rekao je Josipović.

Ta hrabrost i želja za slobodom, istaknuo je, tamu je zamijenila svjetlom i slobodom, te omogućila da danas Hrvatska pripada slobodnom i naprednom svijetu, a kao članica Ujedinjenih naroda i Sjevernoatlantskog saveza, uz bok najmoćnijim pobornicima slobode i demokracije, sudjeluje u vojnim misijama i diplomacijom u naporima za boljitak čovječanstva.

Put do slobode imao je i tamnu stranu

Upozorio je pritom kako je put ka slobodi i izgradnji demokratskog društva, nažalost, imao i tamnu stranu. 'Bilo je onih koji su na zlo odgovorili zlom, na nepravdu nepravdom, onih koji su počinili zločin. Bilo je i onih koji su rat i stradanja iskoristili za pljačku vlastite Domovine i sugrađana. Potrebnu pretvorbu i privatizaciju neki su iskoristili da skriveni ratnim vihorom i političkom moći narodno bogatstvo stvarano generacijama strpaju u svoj džep. Nevoljkost da se takvi osude i kazne pokazuje samo jedno - imali su snažnu podršku politike. Ali, vremena se mijenjaju, politika se mijenja', rekao je Josipović.

Bez obzira na protok vremena, bez obzira na zaborav kojemu se neki nadaju, poručio je, pravda neće dopustiti da oni koji su počinili ratni zločin, oni koji su ratnim profiterstvom iskoristili nevolju svoga naroda, oni koji su ga opljačkali u pretvorbi i privatizaciji, ikada mirno spavaju.

Josipović se posebno osvrnuo 'na važne odluke za integraciju Hrvatske u europski svijet demokracije', koje su danas donesene u Bruxellesu, istaknuvši kako je Hrvatska, provodeći reforme, postala bolja, uspješnija, demokratičnija i slobodnija zemlja.

Neke reforme, upozorio je, tek trebaju zaživjeti. Reformu pravosuđa moramo dovršiti, gospodarstvo treba učiniti konkurentnim i osloboditi ga birokratskih zapreka, a ne smiju se odgađati ni druge važne reforme, poput reforme državne uprave, lokalne i regionalne samouprave, naglasio je.

Bez reforme pravosuđa nema pravednog društva, nedopustivo je da građani na pravdu čekaju pet, deset ili više godina, poručio je Josipović, te ujedno pozvao i na kulturu društveno odgovornog poslovanja, u kojemu svatko za pošten rad dobiva poštenu plaću, sigurnost za sebe i obitelj.

Gospodarstvo treba osloboditi utjecaja politike

'Ulazak Hrvatske u Europsku uniju prilika je da se hrvatsko gospodarstvo konačno i hrabro otvori izazovima i rizicima globalnog tržišnog natjecanja. U tome ćemo biti uspješni samo ukoliko budemo - i to puno više nego do sada - ulagali - u znanje. Znanost, obrazovanje i kultura bit će naši glavni saveznici u njegovanju našeg nacionalnog i državnog identiteta, jedan od najvažnijih motora našeg razvoja i konkurentnosti', rekao je.

Gospodarstvo, istaknuo je, treba osloboditi neprimjerenog utjecaja politike. 'Ogroman ulog države u vlasništvu nad hrvatskim gospodarstvom prevelika je napast za koruptivno ponašanje. Gospodarska se politika neće moći još dugo graditi na zaduživanju. Socijalne se država blagostanja danas više ne može održavati zaduživanjem', upozorio je i dodao kako se ona gradi poticanjem učestalog stvaranja proizvoda visoke dodane vrijednosti.

Dolazi vrijeme, nastavio je, u kojem ćemo morati prištedjeti i ulagati u one koji znaju i mogu. 'Socijalnu pravdu valja ostvarivati, ne u jednakosti siromaštva, već u solidarnosti širokog kruga ekonomski uspješnih s manjinom koja iz nekog razloga to nije. Pravednost traži da mirovina nije milostinja, da mirovina svakome omogućava sigurnu starost', rekao je Josipović naglasivši da je to moguće samo jačanjem gospodarske aktivnosti i zapošljavanjem. 'Društvo u kojemu velik broj ljudi nema posla, u kojem ne prima plaće, ne može biti pravedno društvo, ne može biti društvo slobode', upozorio je.

Reforma političkog sustava i odgovornost s licem, imenom i prezimenom

Osvrnuo se i na skorašnje parlamentarne izbore rekavši kako 'očekuje da će građani svojim povjerenjem nagraditi hrabre i razumne, one koji prepoznaju izazove naše slobode, a ne one koji podilaze našim strahovima'. Upozorio je pritom kako globalizirano gospodarstvo odlikuje velika dinamika promjena, te da bi, kako bismo im se bolje prilagođavali, naš politički sustav trebao postati reprezentativniji.

'Nameće se potreba reforme političkog sustava, i to u smjeru koji bi naše političke predstavnike učinio izravnije i više odgovornima građanima, a manje stranačkim krugovima moći. Odgovornost mora imati svoje lice, ime i prezime', poručio je Josipović.

Hrvatska se, ističe predsjednik, mora i hrabrije otvoriti svome susjedstvu, upravo onako kako se Europa otvara Hrvatskoj.

'Kao članica Europske unije, Hrvatska će sutra biti i sama pobornik proširenja za svoje susjede', istaknuo je naglasio kako mudre države čine sve da pomognu susjedima da skupa s njima budu bolji. 'Na dobrobit svojih zemalja i građana moramo riješiti ozbiljne repove koje nam je ostavio rat i propala zajednička država. Pomirenje utemeljeno na praštanju, razumijevanju i suradnji, ali i na spoznaji o počinjenom zlu i odgovornosti za njega, jedini je pravi put mira i dobrosusjedskih odnosa', zaključio je Josipović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi