VOJSKA OSTAJE NA TERENU

Očekuje se vodeni val na Dunavu

06.06.2010 u 11:04

Bionic
Reading

Prestanak oborina pogodovao je padu vodostaja svih rijeka u slivu Save, ali vodostaj Dunava raste te se procjenjuje da bi dnevni porast mogao biti do 40 centimetara

Zbog očekivanog vodnog vala na Dunavu obavljaju se pripreme: pune se vreće s pijeskom, pripadnici Hrvatske vojske ostaju i dalje na terenu, a djelatnici Hrvatskih voda obavljaju stručne procjene o stanju vodostaja i ugroženosti područja, javio je jutros Državni centar 112.

Na ugroženom području Baranje stanje je stabilno; stalno se kontrolira nasip na Karašici, čiji je vodostaj u opadanju.

Na području Đakova, Našica, Donjeg Miholjca, Belišća i Valpova dobrovoljna vatrogasna društva ispumpavaju bunare i podrume, a na područja ugroženih općina cisternama se dovozi pitku vodu.

U Brodsko-posavskoj županiji zbog zamućenja u izvorima iz kojih se vodom opskrbljuju naselja Grižići, Krajačići, Jakačina Mala, Grgurevići i Čelikovići voda nije za piće. Za ta je mjesta Vodovod Slavonski Brod osigurao vodu za piće u spremnicima.

Na novogradiškom području postavljene su dvije cisterne s pitkom vodom, a dvije su cisterne na korištenju u Velikoj Kopanici i Gundincima.

U naseljima Davor, Orubica i Lužani vodu iz vodovodnih sustava za piće treba prije prokuhati.

Nije kemijski ispravna i ne smije se koristiti za piće voda iz vodovoda na području naselja: Vrbje, Donji Andrijevci, Nova Gradiška, Kovačevac, Rešetari, Dragalić, Gornji Bogićevci, Uskoci i Stara Gradiška te iz arteških zdenaca u Donjim Andrijevcima i Garčinu. Upozoravaju se građani i na mogućnost onečišćenja vode za piće iz bunara.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije nije bilo prijava zaraznih bolesti na području Slavonskog Broda i Nove Gradiške.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji zamućenje vode u vodoopskrbnom sustavu još je prisutno te je zabranjeno korištenje vode za piće i pripremu hrane.

U Sisačko-moslavačkoj županiji voda iz lokalnog vodovoda Jasenovčani-Šaš i dalje je neispravna za piće, zbog mikrobiološkog onečišćenja.