vremenska prognoza

Očekuje nas južina, a već krajem dana kreće promjena: Stižu obilne oborine i snijeg

15.01.2023 u 09:14

Bionic
Reading

Djelomice sunčano uz postupan porast naoblake sa zapada, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za nedjelju.

Mjestimična kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru već prijepodne, a češća prema kraju dana. Navečer i u noći na ponedjeljak kiša i u Lici te u središnjim predjelima, a s padom temperature u višem gorju susnježica i snijeg.

Ujutro mjestimice u unutrašnjosti magla. Puhat će slab do umjeren, ponegdje i jak jugozapadnjak, a na Jadranu jugo.

Najviša dnevna temperatura uglavnom od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva.

  • +6
Sunčan dan izmamio je Splićane na Rivu Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic

Slijede promjenjivi dani s povremenom oborinom

U prvoj polovici idućeg tjedna u unutrašnjosti izmjena kišnih razdoblja i onih bez oborine, kada će biti i malo sunčanih sati ili vedrine. Promjena vremena nastupit će naglo odmah početkom ponedjeljka, oborina ponegdje i obilnija, pri čemu osim kiše uz pad temperature i susnježica i snijeg na sjeverozapadu i u gorju, gdje će padati i u utorak i srijedu. Puhat će većinom umjeren jugozapadni i južni vjetar, u ponedjeljak na sjeverozapadu prolazno sjeveroistočni. Istočni krajevi bit će zamjetno topliji od zapadnih.

Vrijeme na Jadranu još dinamičnije nego na kopnu - izmjenjivat će se kiša, povremeno i obilnija uz grmljavinu, s barem kraćim sunčanim razdobljima. Osim za kišu, upozorenje postoji i za jak i olujan jugozapadni i južni vjetar te jugo, zbog kojih će vjerojatno biti poplavljene i neke rive. U Dalmaciji i dalje relativno toplo, a na sjevernom Jadranu niža temperatura te povremeno moguća i bura, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ.