MEĐUNARODNO TRŽIŠTE

Očekivanja pada američkih zaliha podigla cijene nafte

09.08.2017 u 16:50

Bionic
Reading

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima, 'odlijepivši' se od razine od 52 dolara, budući da trgovci očekuju da će službeni podaci iz SAD-a pokazati pad zaliha sirove nafte šesti tjedan zaredom

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 34 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 52,48 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 30 centi višoj cijeni, od 49,47 dolara.

Američki institut za naftu (API) izvijestio je u utorak da su zalihe sirove nafte u SAD-u smanjene u prošlom tjednu za 7,8 milijuna barela, više nego što se očekivalo, dok su zalihe benzina neočekivano porasle.

Pozornost se sada okreće službenim podacima koje će vlada u Washingtonu objaviti tokom dana. Očekuje se da će službeno izvješće pokazati pad zaliha sirove nafte za 2,7 milijuna barela dok bi zalihe benzina trebale iskazati smanjenje za 1,5 milijuna barela.

'Također će vjerojatno pokazati znatnije smanjenje zaliha uslijed manjeg uvoza', nagađa Carsten Fritsch iz Commerzbanka. 'Čini se da su cijene dosegnule maksimum i teško nastavljaju uzlazni trend čak i pod utjecajem pozitivnih vijesti', dodao je Fritsch.

Nastavljeni pad američkih zaliha sirove nafte potpirio bi nadu da strategija Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), usmjerena na neutralizaciju trogodišnje prekomjerne opskrbe, počinje donositi željene rezultate.

OPEC je sa skupinom neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, dogovorio smanjenje proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno do kraja ožujka iduće godine kako bi se svjetske zalihe spustile na petogodišnji prosjek i time poduprle cijene. Njihova nastojanja ometao je rast američke proizvodnje i obnova izvoza iz Libije i Nigerije koje su zbog sukoba oslobođene obveze sudjelovanja u sporazumu.

Dužnosnici OPEC-a sastali su se u ponedjeljak i utorak u Abu Dhabiju kako bi raspravljali o podizanju razine usklađenosti sa ciljevima zacrtanim u sporazumu. Ta je razina u prosjeku visoka unatoč relativno mlakoj suradnji Iraka i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U priopćenju nakon sastanka OPEC je objavio da će doneseni zaključci pomoći višoj razini usklađenosti sa sporazumom, ne navodeći detalje pa su pojedini analitičari i dalje sumnjičavi.

'Izjava na internetskoj stranici OPEC-a nakon sastanka na Abu Dhabiju bila je puka forma, bez sadržaja', ocijenili su u bečkom JBC Energyju.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 50,49 dolara, što znači da je porasla 45 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.