PREMIJER JACENJUK

Obustava ruskog plina Ukrajini još je aktualna

03.06.2014 u 14:58

Bionic
Reading

Prekid isporuke ruskog plina Ukrajini, koji bi mogao poremetiti i opskrbu Europe, "još je aktualan", rekao je u utorak ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, dodavši kako se nada da će se do kraja tjedna postići dogovor, javljaju svjetske agencije.

'Prekid isporuke ruskog plina još je aktualan. Rusija će svim sredstvima napadati Ukrajinu, pa i plinom kao oružjem', rekao je u parlamentu.

Nakon neuspjeha pregovora u kojima su u ponedjeljak u Bruxellesu sudjelovali ruski i ukrajinski ministar energetike, ukrajinski premijer je podsjetio da u utorak u Berlinu razgovaraju glavni direktori ruskog Gazproma Aleksej Miler i ukrajinskog Naftogaza Andrij Koboljev.

Gazprom prijeti da će Ukrajini naplaćivati plin unaprijed ne namiri li dug za plin u iznosu od nekoliko milijarda dolara. Kijev pak osporava cijenu koja mu je određena od 1. travnja, nakon dolaska prozapadne vlasti.

Rusija je u ponedjeljak dala Ukrajini još tjedan dana, do 9. lipnja, kad istječe ultimatum i kad će, tvrdi, zatvoriti ventile.

Jacenjuk je zastupnicima rekao da se nada kako će se pregovori s ruskim Gazpromom o cijeni plina završiti do kraja tjedna, a ako se dogovor ne postigne Ukrajina će se obratiti arbitražnom sudu u Stockholmu, prenosi Reuters.

'Očekujemo da ćemo pregovore s ruskim Gazpromom završiti do kraja tjedna', rekao je Jacenjuk. 'Ako se ne dogovorimo, obratit ćemo se sudu u Stockholmu'.