IZBORI ZA ZAGREBAČKI SDP

Obračun navodnog i bivšeg bandićevca

30.05.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Iako se u medijima tek usputno pojavi, ime Milana Bandića posljednjih su dana izgovarali svi SDP-ovci. Dvojica kandidata za predsjednika zagrebačkog SDP-a, Davor Bernardić i Ivo Jelušić, svoju kampanju u drugom krugu izbora nisu temeljila na konstruktivnim temama, već na optužbama tipa: 'Ti si bandićevac, ne ti si!'

Pet tisuća članova zagrebačkog SDP-a tijekom dana glasuje za Bandićeva nasljednika za najveći i najjači ogranak te stranke. No iako i jedan i drugi kandidat peru ruke od čovjeka koji je SDP-u osigurao desetogodišnju vladavinu Zagrebom, od njega ne mogu pobjeći.

Dotad korektna preizborna kampanja prošlog je tjedna obilovala niskim udarcima. Naime, SDP-ovci su se prošle nedjelje nakon prvog kruga izbora dičili najdemokratskijom kampanjom i izborima, no na događanja od proteklog tjedna ne bi trebali biti ponosni.

Demokratičnost izbornog procesa postala je upitna nakon što je predsjednik izborne komisije Jurica Meić otvoreno napao Bernardića optuživši ga da laže. Shvativši da je pretjerao, Meić je podnio ostavku.

Čak je i sam Jelušić, kojem su optužbe da je Bernardić za novac umjesto kolega polagao ispite na fakultetu, da mu Bandićevi ljudi vode kampanju i slično išle na ruku, osudio Meićevu pristranost.

Rezultati današnjih izbora neizvjesni su, pogotovo ako se uzmu u obzir rezultati iz prvog kruga i iznenađujuća pobjeda mladog kandidata nad veteranima Jelušićem i Željkom Antunović.

Iako Jelušića podupiru vodeći SDP-ovci, uključujući i predsjednika stranke Zorana Milanovića, tridesetogodišnji Bernardić prošle je nedjelje osvojio osam posto glasova više.

Koliko god SDP-ovci bježali od Bandića, danas biraju između Bernardića, kojeg se optužuje da je bandićevac, i Jelušića koji je bio deklarirani bandićevac. Dok se nije predomislio.