POPLAVE U SLAVONIJI

'Obnova će ostati zapisana srebrnim slovima'

19.02.2015 u 11:14

Bionic
Reading

Izvješće pučke pravobraniteljice o ljudskim pravima u kontekstu katastrofe uzrokovane poplavom u Vukovarsko-srijemskoj županiji stiglo je na današnjoj sjednici Vlade na stol kako bi ona o njemu mogla dati svoje mišljenje te ga proslijediti u Sabor na (ne)usvajanje. Kako su u njemu izneseni određeni kritički stavovi, potrebu da ga komentira imala je Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih, smatrajući da u izvještaju neke stvari nisu korektno i kvalitetno napisane. U razmišljanju ju je podupro i premijer Zoran Milanović, kazavši kako će projekt obnove ostati upisan 'ako ne zlatnim, onda srebrenim slovima u povijesti ove vlade'

'U izvješću se prigovora kvaliteti smještaja u kontejnerskim naseljima, jer kontejneri nikada ne mogu zamijeniti kuću i vlastiti dom, ali oni su ovom trenutku opremljeni svim onim što na tržištu možete naći. S druge strane, građani su željeli živjeti u njima, a onima koji imaju djecu nudili smo smještaj u hostelu u Borovom naselju, međutim oni su to odbili jer su smatrali da im je bolje biti u vlastitom mjestu i nadgledati obnovu vlastite kuće. Što se tiče humanitarne pomoći, ono što je išlo preko Crvenog križa nije odgovornost Vlade. Za ono što je išlo preko nas zna se točno gdje i kako je distribuirano', kazala je Opačić.

Dodala je da oni, kada je u pitanju sanacija i obnova kuća, kojima kuće nisu obnovljene naravno da nisu zadovoljni, ali i da država ne može obnavljati kuće koje nisu riješene u smislu papirologije i koje praktički ne postoje.

'Treba reći da je obnovljeno 1.060 kuća, izdano je 1.947 odluka o obnovi kuća i da će sve biti dovršeno do ljeta 2015. S druge strane, do početka školske godine 2014, dakle u vrlo kratkom periodu, obnovljene su sve osnovne škole i ordinacije, ambulante, da bi ljudi mogli funkcionirati u svojim mjestima. Kada je u pitanju otpis struje, otpisano je 1,5 milijuna kuna svima koji su poplavljeni. Ovo je dio podataka koje smo naveli jer ne bismo htjeli da netočnosti ostanu u dokumentu koji će ostati zapisan i kada ga Sabor prihvati ili ne prihvati. Sva ministarstva su se dobro snašla i dala sve od sebe, a s druge strane, ljudima koji su ostali bez kuća svaka brzina obnove je spora', istaknula je Opačić.

Na njezine riječi nadovezao se Milanović kazavši da se Vlada odlučila na obnovu privatne imovine iz više razloga, prvenstveno humanih, ali i zbog činjenice da je očito to da je nasip bio nekvalitetno napravljen.

'Obnavljali smo privatnu imovinu, a odlučili smo se na to iz humanitarnih i nekih drugih razloga, zbog pucanja nasipa koji očito nije bio napravljen kako treba i zato mi je drago da se možemo očitovati o izvješću pravobraniteljice koja svoj posao radi u najboljoj vjeri, a nama je ovo prilika da precizno kažemo što smo sve napravili - to je jako puno i zato ne tražimo ni zahvalnost ni hvala, ali neka ostane zabilježeno da je Vlada praktički svakome tko je ostao bez imovine obnovila prostor za život. To će ostati zapisano ako ne zlatnim, onda srebrenim slovima ne u povijesti svijeta, ali u povijesti ove vlade', zaključio je premijer.