NAPAD NA SLAVONSKI BRoD 1992.

Obljetnica krvavog 3. svibnja: Samo u jednom podrumu 'krmača' je ubila petero djece

03.05.2018 u 15:52

Bionic
Reading

Stanovnici Slavonskog Broda u četvrtak se sjećaju najtežeg ratnog dana u Domovinskom ratu, kada je 3. svibnja 1992. u bombardiranju zrakoplova Jugoslavenske narodne armije ubijeno šesnaest Brođana, među kojima i sedmero djece

Početak svibnja 1992. donio je najteža stradanja djece u Slavonskom Brodu u Domovinskom ratu. U prijepodnevnim satima 3. svibnja na grad i prigradsko područje izvedeni su zračni i minobacački napadi, javlja HRT.

U zračnim napadima izbačeno je 12 aviobombi, takozvanih 'krmača', koje su prouzročile velike ljudske žrtve i znatnu materijalnu štetu. U gradskom naselju Jelas pogođena je obiteljska kuća. Zrakoplovna bomba razorila je zidove katnice i urušila stropove na podrum u kojem se nalazilo 14 civila. Uz dvije žene, u podrumu je smrtno stradalo petero djece: Andrijana, Dalibor i Marinko Marinković te Ivana i Marko Petrović.

Najmlađa žrtva imala je 20 mjeseci. Uz desetero poginulih, taj dan ranjeno je 27 osoba. Priča o stradanju djece u Slavonskom Brodu za Domovinskog rata iznimno je potresna i tužna. Naime, od posljedica izravnih zračnih i topničko-minobacačkih napada, zaostalog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava te neopreznog rukovanja oružjem poginulo je više od tridesetero djece, a ranjeno njih 67, većinom od ožujka do listopada 1992., tijekom najžešćih sukoba u Bosanskoj Posavini.

Najviše ih je smrtno stradalo upravo u svibnju 1992. Time je ovaj grad postao mjesto s najvećim brojem poginule djece. Javnosti je 2010. međuresorna Radna skupina za izradu Registra djece poginule uslijed ratnih razaranja u Republici Hrvatskoj iznijela podatak o 402 smrtno stradale djece, ali popis nije konačan i nije sustavno provjeren jer ima manjkavosti. Uz poginulu djecu, u ratu protiv Republike Hrvatske ranjeno je više od 1000 djece, najviše u istočnoj Slavoniji.

Napad na Slavonski Brod Izvor: Promo fotografije / Autor: HRT

'Na ovaj dan prije 26 godina bio je pravi pakao'

Zbog teške sudbine i goleme žrtve slavonskobrodske djece u gradu je podignut spomenik simboličnog imena 'Prekinuto djetinjstvo' i 'Djevojčica'.

U organizaciji Udruge civilnih žrtava rata Brodsko-posavske županije položeni su vijenci kod spomen-obilježja 'Djevojčica' ispred Osnovne škole Hugo Badalić, a upriličen je i program sjećanja na civilne žrtve rata u Slavonskom Brodu.

  • +6
Obilježavanje 26. obljetnice stradanja djece u Domovinskom ratu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

'Na ovaj dan prije 26 godina stvarno je bio pravi pakao. Samo u jednoj kući poginulo je sedmero djece. Ukupno je toga dana poginulo 16 naših sugrađana. Nema riječi kojima se može opisati taj dan. Proteklih 26 godina borimo se i protiv ignoriranja civilnih žrtava rata. Borimo se da to izađe iz zaborava. Ove godine nadamo se da će ipak doći do realizacije Zakona o pravima civilnih žrtava rata. Radna skupina već je odradila prvi sastanak s ministrom branitelja Tomom Medvedom i nadamo se da će zakon 1. siječnja 2019. godine biti na snazi', istaknula je nakon svečanosti Julijana Rosandić, predsjednica Udruge civilnih žrtava rata Brodsko-posavske županije.

U Slavonskom Brodu tijekom Domovinskog rata poginulo je ukupno 28 dječaka i djevojčica osnovnoškolskog uzrasta.

Vijence kod spomen-obilježja u počast civilnim žrtvama položili su, uz predstavnike Udruge civilnih žrtava rata, župan Danijel Marušić, zamjenici gradonačelnika Slavonskog Broda Tea Tomas i Hrvoje Andrić, predstavnici braniteljskih udruga, Policijske uprave brodsko-posavske i političkih stranaka.

Prigodni program za ovu svečanost priredili su učenici OŠ Hugo Badalić i OŠ Antun Mihanović.