RJEŠENJE NA POMOLU?

Objavljeni podaci o komunikaciji nestalog aviona

27.05.2014 u 10:33

Bionic
Reading

Objavljeni su komunikacijski podaci između satelita i nestalog malezijskog aviona na letu MH370, javlja CNN, a prenosi Klix.ba

Već tjednima satelitska kompanija Inmarsat tvrdila je malezijskim vlastima kako nema ovlasti objaviti podatke o nestalom avionu na letu MH370. Prošlog tjedna, to se promijenilo i obje su strane najavile kako ciljaju te informacije pustiti u javnost, prenosi Klix.ba

U utorak je u tom smislu objavljen dokument na 47 stranica. Jeff Wise, stručnjak za zrakoplovstvo, rekao je za CNN kako će se 'kutija otvoriti' nakon što se javno objave satelitski podaci. 'Možda će to proizvesti još teorija, ali će vjerojatno i poništiti velik dio teorija', istaknuo je.

Wise je dodao kako će, bez obzira na sve, objava vjerojatno omogućiti bolje razumijevanje nestanka Boeinga 777.

Prošlog tjedna, zamjenik direktora satelitskih operacija Inmarsata izrazio je uvjerenje kako su stručnjaci podatke sa satelita točno interpretirali. Dodao je kako su izračune unutar kompanije testirale i druge osobe, no nije naveo koje.

Stručnjaci su došli do zaključka kako je nestali avion završio u južnom dijelu Indijskog oceana oslanjajući se i slažući tri vrste podataka - komunikaciju zemaljskih stanica s avionom, vremenske intervale i mjerenja frekvencija.

Ranije u svibnju, malezijske vlasti inzistirale su na tvrdnji kako nemaju navedene satelitske podatke, no iz Inmarsata su tvrdili kako su im dali te podatke u ranoj fazi istrage.

Podsjećamo, avion sa 239 putnika i članova posade nestao je 8. ožujka na letu iz Kuala Lumpura u Peking.