KARDINAL SKRIVAO SILOVATELJE

Objavljeni dokumenti o pedofilima u Crkvi

04.12.2009 u 12:57

Bionic
Reading

Biskupija Bridgeporta objavila je više od 12.000 stranica dokumentacije o 23 sudske tužbe za seksualno zlostavljanje protiv svećenika iz američke savezne države Connecticut. Objelodanjena je, među ostalim, i činjenica da lokalni biskup nije učinio ništa da bi se zločini rasvijetlili, već ih je pokušao zataškati

Dokumenti donose svjedočanstva i sudske iskaze koji su prije bili zapečaćeni, a mogli bi rasvijetliti to kako se nedavno umirovljeni njujorški nadbiskup, kardinal Edward M. Egan nosio s optužbama za seksualno zlostavljanje u vrijeme dok je bio biskup Bridgeporta.

Na više od 450 stranica postaje razvidno da je Egan razmjestio svećenike koje se teretilo za seksualno zlostavljanje, minimalizirao optužbe protiv nekoliko svećenika te nije pomno istražio navode o zlostavljanju, izvještava Hartford Courant.

'Ne uzima se svaka tužba protiv ljudskog bića kao dokazano nedjelo. Mene zanimaju dokazana nedjela', rekao je Egan.

Pravna bitka započela je prije osam godina i gotovo stigla do američkog Vrhovnog suda. Viši sud, naime, odbio je razmotriti žalbu biskupije na odluku Vrhovnog suda Connecticuta da se dokumenti objave. Sud iz Connecticuta, naime, dao je biskupiji rok do danas da još jednom pregleda dokumente i označi one koje smatra povjerljivima. Djelatnici biskupije pokušavaju omalovažiti značaj dokumenata.

'Suprotno nekim mišljenjima, ovo je stara vijest. Od 1993. do 2002, o ovom i drugim slučajevima objavljeno je više od 200 medijskih izvješća, pa je tako 2002. i Hartford Courant bez dopuštenja objavio mnoge od zapečaćenih dokumenata', rekao je glasnogovornik biskupije Joseph McAleer.

Biskupija je postigla sudsku pogodbu u ožujku 2001. te uplatila nepoznate iznose novca na račune 23 tužitelja koji su tvrdili da ih je seksualno zlostavljalo sedam svećenika.