PRVI NA TRŽIŠTU

Objavljen priručnik za procjenu vrijednosti nekretnina

13.10.2016 u 15:20

Bionic
Reading

Priručnik za procjenu vrijednosti nekretnina, koji bi trebao pomoći vještacima u primjeni Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina te uvesti red i transparentnost na to tržište, predstavljen je u četvrtak u prostorijama Društva građevinskih inženjera Zagreba

"U priručniku, prvom takvom na ovim prostorima, na 460 stranica detaljno se obrađuju sva područja procjene vrijednosti nekretnina. U potpunosti je kompatibilan s trenutno važećim Zakonom o procijeni vrijednosti nekretnina", kazao je na predstavljanju koautor priručnika Željko Uhlir.

Istaknuo je da posljednji cjeloviti pravni akt koji je regulirao tu problematiku potječe iz 1936. godine te da su se do donošenja Zakona u 2015. procjene radile "'odokativno', na temelju intuicije", što je dovodilo do pravne nesigurnosti i odvraćalo investitore od ulaganja.

"Priručnik, uz zakonske osnove postavljene prošle godine, predstavlja osnovu za razvitak struke", ocijenio je Uhlir.

Koautor priručnika Branimir Majčica kazao je da su u priručniku po prvi put obrađene teme procjene vrijednosti prava građenja, prava služnosti, poredbene metode i ostale teme te da je priručnik namijenjen prvenstveno procjeniteljima, ali i široj javnosti koja se bavi nekretninama u lokalnim upravama, državnim uredima i sudstvu.

"Dosad se radilo po nahođenju, zdravoj logici, što je rezultiralo vrlo različitim procjenama za istu vrstu nekretnine od različitih procjenitelja. Sada se može provjeriti kako je tko došao do rezultata, je li poštovao činjenice, propise i podatke. To će dovesti red i transparentnost na tržište", naglasio je Majčica.

Recezentica priručnika Maruška Vizek, ujedno ravnateljica Ekonomskog instituta, kazala je da Hrvatska do donošenje Zakona 2015. nije imala temeljne odrednice za procjenu vrijednosti nekretnine, što je omogućilo i razvoj triju velikih političkih afera: Planinska, Spačva i Hitna pomoć Sisak. "Ti slučajevi do danas nemaju sudski epilog i vjerojatno su bili povod Vladi za donošenje ovog zakona ", kazala je Vizek.

Dodala je da su i kompanije često koristile rupe u sustavu pri revalorizaciji vlastite nekretninske imovine "naručivanjem" procjene vrijednosti nekretnine koja im je bila najprihvatljivija, što je utjecalo na njihove konačne poslovne rezultate zbog čega je valjanost financijskih izvještaja za mnoga poduzeća upitna.

Izdavač priručnika je Društvo građevinskih inženjera Zagreba.