smrt na pruzi

Obitelj Madine, djevojčice koju je pregazio vlak, pokrenula novu tužbu protiv Hrvatske pred sudom u Strasbourgu

20.05.2020 u 11:43

Bionic
Reading

Obitelj Madine Hassiny, afganistanske djevojčice koja je stradala u naletu vlaka na hrvatskoj-srpskoj granici pokrenula je još jedan postupak protiv Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. U tužbi navode kako smrt djevojčice nije učinkovito istražena

Šestogodišnja djevojčica Madina Hassiny poginula je u studenom 2017. u naletu vlaka. U tužbi navode kako je Madinina majka sa svojih šestero djece 21. studenog 2017. ušla u Hrvatsku iz Srbije i hrvatskim policajcima rekla da žele zatražiiti azil, piše Telegram.

Međutim, pišu dalje, to im nije dopušteno već im je rečeno da se moraju vratiti u Srbiju. Policajci su ih navodno uputili da prate željezničke tračnice što je završilo tragedijom kad je djevojčicu udario vlak.

U tužbi se navodi i što je sve u Hrvatskoj do sada napravljeno vezano za Madininu smrt.

U tužbi obitelj Hassiny ukazuje i na problematičnu odluku hrvatskih vlasti da ih smjesti u prihvatni centar u Tovarniku. Tvrde kako im je pri tome prekršeno pravo na slobodu i sigurnost. Podnijeli su Upravnom sudu tužbu u kojoj su tvrdili da je njihovo zadržavanje u migrantskom centru od 22. ožujka 2018. bilo nezakonito.

Nakon što je razmotrio tužbu, Europski sud za ljudska prava postavio je Hrvatskoj nekoliko pitanja. 'Je li Madini Hassiny u ovom slučaju povrijeđeno pravo na život koje jamči Europska konvencija o ljudskim pravima? Je li država Hrvatska zaštitila njezin život prema odredbama Članka 2. Konvencije?', navodi se u odluci suda iz Strasboruga kojom se pokreće procedura na osnovu nove tužbe obitelji Hassiny.

'Je li Hrvatska provela učinkovitu istragu njezine smrti', pitaju još Hrvatsku s Europskog suda za ljudska prava. Hrvatska će se morati precizno očitovati i o smještaju obitelji Hassiny u migrantski centar, piše Telegram.