policijska brutalnost

Obitelj Georgea Floyda poziva na pravdu uoči početka suđenja

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 29.03.2021 12:42
  • Objavljeno 29.03.2021 u 12:42
George Floyd

George Floyd

Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

George Floyd zaslužuje pravdu, rekla je njegova obitelj uoči početka suđenja policajcu koji je optužen za ubojstvo crnca čija je mučna smrt pokrenula prosvjede protiv rasizma i policijske brutalnosti u Sjedinjenim Državama i svijetu

"Trenutno imam veliku prazninu u srcu. To se ne može zakrpati (...) Trebam pravdu za Georgea. Trebamo osudu", rekao je Floydov brat Philonise novinarima u nedjelju u Minneapolisu.

Derek Chauvin, veteran policijske uprave u Minneapolisu, optužen je za ubojstvo 46-godišnjeg Floyda 25. svibnja 2020.

Chauvin (44) koji je otpušten iz policije s još tri policajca, mogao bi dobiti do 40 godina zatvora ako bude osuđen za najtežu optužbu - ubojstvo drugog stupnja.

"Vjerujem da će biti osuđen", rekao je Philonise Floyd.

List StarTribune sa sjedištem u Minneapolisu nazvao je suđenje "presudnim trenutkom u američkoj rasnoj povijesti".

Očekuje se da će uzrok Floydove smrti biti u središtu slučaja i da će ključni dokaz vjerojatno biti snimka njegove smrti koja se proširila društvenim mrežama i izazvala lanjske masovne prosvjede protiv rasizma.

Chauvin je snimljen kako tijekom uhićenja koljenom pritišće Floydov vrat gotovo devet minuta. Floydova krivnja bila je navodno krivotvorena novčanica od 20 dolara.

Floyd, licem pritisnutim uz tlo i s lisicama na rukama, zapomagao je da ne može disati i zazivao majku.

Očekuje se da će Chauvinov odvjetnik Eric Nelson tvrditi da je policajac slijedio policijsku proceduru i da je Floydova smrt posljedica predoziranja fentanilom i njegova lošeg zdravstvenog stanja.

Ben Crump, odvjetnik Floydove obitelji, rekao je u nedjelju da će obrana napasti Floydov lik u nadi da se "zaboravi što je viđeno u videu".

Iznošenje uvodnih argumenata počinje popodne u strogo osiguranoj sudnicu u Minneapolisu. Suđenje će se pozorno pratiti diljem svijeta.

Postupak bi trebao potrajati oko mjesec dana.

Odabrano je 15 porotnika, iako se očekuje da će sudac okruga Hennepin Peter Cahill odbaciti jednog od njih u ponedjeljak i nastaviti postupak s njih 12 te dva zamjenika.

U poroti je šest bjelkinja, tri crnca, tri bijelca, dvije žene mješovite rase i jedna crnkinja.

Policajci u SAD-u rijetko bivaju osuđivani.

Osuda za ijednu od optužbi - ubojstvo drugog stupnja, ubojstvo trećeg stupnja ili ubojstvo, zahtijevat će jednoglasnu presudu porote.

Ekstremni publicitet

Javnost ne smije prisustvovati suđenju zbog pandemije koronavirusa, ali se ono prenosi uživo.

Identitet porotnika bit će poznat tek nakon suđenja, ali neki detalji su već otkriveni.

U dobi su između 20 i 60 godina, među njima su kemičar, socijalni radnik, računovođa i medicinska sestra. Dvoje su imigranti u SAD-u.

Odabir porote zakomplicirao je intenzivan publicitet uoči postupka, a svi porotnici, osim jednog, rekli su da su vidjeli barem dio snimke uhićenja.

Nekoliko potencijalnih porotnika izuzeti su nakon što su sucu rekli da ne mogu biti pošteni, nepristrani ili pretpostaviti da je Chauvin nedužan kao što zakon nalaže.

Drugi su izrazili zabrinutost za svoju sigurnost.

Chauvinov odvjetnik tražio je da se suđenje odgodi i premjesti iz Minneapolisa jer je grad 12. ožujka postigao nagodbu s Floydovom obitelj u iznosu od 27 milijuna dolara.

Sudac Cahill odbacio je zahtjev.

"Mislim da u državi Minnesoti nema mjesta koje nije bilo izloženo ekstremnoj količini publiciteta o ovom slučaju", obrazložio je Cahill.

Još tri policajca - Tou Thao, Thomas Lane i J. Alexander Kueng, također će se suočiti s optužbama zbog Floydove smrti. Njima će se odvojeno suditi kasnije ove godine.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!