POČEO POSTUPAK IMENOVANJA

Obitelj dala pristanak da se Pleso imenuje po Franji Tuđmanu

14.09.2015 u 18:30

Bionic
Reading

Obitelj pokojnog prvog predsjednika dala je pristanak da se zračna luka Zagreb imenuje po Franji Tuđmanu. Potvrdio nam je to Miroslav Tuđman kazavši da je po njegovom shvaćanju time postupak imenovanja tek započeo

Još prije nešto više od dva mjeseca premijer Zoran Milanović poručio je kako bi se novi zagrebački aerodrom trebao zvati imenom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Takvu ideju birači lijeve opcije nisu dočekali s oduševljenjem, no u HDZ-u su se s tom idejom složili. Stranka koju je osnovao Tuđman već godinama predlaže da se zagrebački Pleso nazove njegovim imenom.

Međutim, iako je do konsenzusa između SDP-a i HDZ-a došlo prije dva mjeseca, u ljetnim mjesecima se po tom pitanju ništa nije događalo. Iz HDZ-a su Jutarnjem listu kazali da nije jasno zašto se s imenovanjem odugovlači, no u resornom Ministarstvu prometa tvrde da nema nikakve promjene mišljenja o imenu budućeg aerodroma. Dapače, ovih dana Ankici Tuđman upućen je dopis u kojem se obitelj Tuđman obavještava o namjeri da se aerodrom imenuje po pokojnom predsjedniku te se traži pristanak obitelji.

Da je dopis Ministarstva prometa stigao, za tportal je potvrdio Miroslav Tuđman. 'Dopis je stigao majci i ona je pripremila odgovor koji će danas poslati. U njemu kažemo da smo suglasni s imenovanjem', kazao je Tuđman za tportal.

Upitali smo ga i čini li mu se da s imenovanjem odugovlači, a sin prvog predsjednika kazao je kako mu se čini da odluka i imenovanju još nije donesena nego da se tek pokreće postupak donošenja odluke o imenovanju.

'Ta ideja da se aerodrom imenuje po Franji Tuđmanu postoji 12 godina ili više jer je prvi to pokrenuo Juraj Njavro u ime Udruge liječnika Domovinskog rata. I u tom razdoblju s tom idejom se dva puta išlo prema Vladi, a Milanović je ideju iznio prije neka dva mjeseca. Dopis je došao sada, a u dopisu stoji da se traži prethodni pristanak obitelji Tuđman kako bi se mogla tražiti suglasnost s Gradom Zagrebom, Zagrebačkom županijom i Gradom Velikom Goricom', poručio je Tuđman za tportal.