SMRT MLADOG NAVIJAČA

Obitelj Azapović otkriva nove detalje o policijskoj brutalnosti

08.05.2013 u 18:31

Bionic
Reading

Zgrožena jučerašnjim izjavama ministra policije Ranka Ostojića, obitelj Azapović ne odustaje od toga da tuži policajce iz Županje koje sumnjiče za premlaćivanje svog sina i brata Marka Azapovića. Obitelj je jučer dala iskaz Državnom odvjetništvu u Vukovaru, ali sadržaj tih razgovora ne iznose u javnost. Sljedeći tjedan na Općinskom sudu u Županji održat će se ročište u postupku u kojem još jedan građanin tvrdi da su ga brutalno pretukli županjski policajci

Azapovići tvrde da su županjski policajci maltretirajući Marka dva dana u županjskoj stanici u ožujku zakon prekršili više puta, pa će podnijeti više tužbi, rekao je tportalu Markov brat Vjekomir Azapović.

'Marka nisu uopće priveli 15. travnja, kako je rekao ministar. Ne znam tko mu je to rekao, ali to nije istina. Marka uopće nisu ni uhitili, nego su ga držali dva dana, 18. i 19. ožujka, bez ikakva naloga, zatim odveli u DORH u Vukovaru, nakon čega je pušten. Od čega je umro, to će dokazati obdukcija, ali to u tužbi nije najvažnije. Nisu ga uopće smjeli pretući i zato ih tužimo', shrvano govori Azapović.

Informacije o policajcima Azapovići su razmijenili i s Draženom Lukićem, lovočuvarom koji već vodi sudski postupak protiv četvorice policajaca iz županjske stanice. Ovaj lovočuvar Lovačke udruge Vjerovi Bošnjaci iz Bošnjaka fizički i psihički maltretiran je u travnju 2011. godine nakon što je, dva mjeseca ranije u ožujku, otkrio utjecajne Županjce u krivolovu. Tportalu je rekao da ga je u ožujku te godine sačekalo vozilo kriminalističke policije u blizini groblja u Bošnjacima, gdje je počelo njegovo gorko iskustvo.

'Jedan me pitao što ovdje radim i izvadio policijsku značku. Pokazao sam svoje dokumente, a jedan od njih me udario, nakon čega sam pao, a oni su me krenuli udarati', u dahu i strahu priča Lukić, uvjeravajući nas da su četvorica nasilnika policajci županjske policije, čija imena nam je također naveo. Jedan od njih, dodaje, tukao je i Marka Azapovića.

U stanici u Županji maltretiranje se nastavilo do razine pravog mučenja. Sutradan iz Vukovara je stigao nalog za pretres stana radi nekog ukradenog crvenog skutera. 'Nikada nisam imao takav skuter, pa ga, naravno, nisu ni našli. Pod optužbom za nepoštivanje policije oduzeli su mi šest lovačkih pušaka iz ormara, koje sam imao kao lovočuvar', iznosi Lukić, koji će to potvrditi i na sudu 16. svibnja, na ročištu na kojem će svjedočiti i njegova supruga i liječnik, o tome u kakvom prebijenom stanju su ga vidjeli nakon boravka u policiji.

Tek nakon što se medijima javio s ovom pričom nekoliko odvjetnika ponudilo mu je pravnu pomoć za tužbu za naknadu štete. 'Inače ne bih mogao podnijeti tužbu jer nemam novaca', objašnjava Lukić.

Lukićev postupak ponudit će korisne informacije i za slučaj Azapović jer obje strane tvrde da su ih tukli policajci iste policijske postaje.

Marko Azapović (18) umro je prošle nedjelje u roditeljskoj kući u Županji, a njegova obitelj nakon toga pronašla je liječnički nalaz sastavljen mjesec dana ranije gdje stoji da je izjavio da ga je policija pretukla u postaji u Županji. Liječnici su naveli da su uočeni hematomi na vratu, manji hematomi na koljenu, dva natučena rebra i natečen vrat. Marko je o tome šutio, kao i o svom boravku u policiji. Umro je od ugruška u srcu.

Ministar Ranko Ostojić odgovarajući na javne optužbe na račun županjske policije u vezi s ovim slučajem jučer je rekao da se 'može zaključiti da ne postoji uzročno-posljedična veza između cjelokupnog policijskog postupanja od strane policijskih službenika nad Markom Azapovićem 18. i 19. ožujka 2013. i njegove naprasne smrti 21. travnja 2013'.

Obitelj je i time zgrožena jer policija nije smjela mladića uopće premlatiti, a ne samo premlatiti do smrti.