na sjeveru zemlje

Obilne kiše u Indiji: U poplavama i odronima tla poginule 22 osobe

10.07.2023 u 10:07

Bionic
Reading

Obilne kiše diljem sjevera Indije izazvale su odrone tla i poplave u kojima su poginule najmanje 22 osobe, objavile su vlasti i lokalni mediji u ponedjeljak.

Škole u New Delhiju zatvorene su nakon što su jake kiše padale u glavnom gradu tijekom vikenda, a vlasti u himalajskim saveznim državama Himachal Pradesh i Uttarakhand su zamolile ljude da ne napuštaju svoje domove ako to nije nužno.

Najmanje 22 osobe poginule su u poplavama i odronima tla u sjevernim državama Himachal Pradesh, Uttarakhand, Uttar Pradesh, Jammu i Kashmir te Punjab u nedjelju, izvijestile su novine Times of India.

Poplave u sjevernoj državi Himachal Pradesh su tijekom vikenda dovele do urušavanja mosta i nekoliko građevina. Vlasti su koristile helikoptere kako bi spašavale ljude koji su zbog kiše zaglavili na cestama i mostovima, pokazale su snimke agencije ANI.

Ulice u sjevernim državama, uključujući u Punjabu, Delhiju i Uttarakhandu, poplavljene su. Spasilačke ekipe su u nekim područjima koristile gumene splavi kako bi doprli do ljudi u njihovim domovima, prema lokalnim medijima.

"Molim vas da ostanete u svojim kućama zato što se očekuje još obilnih kiša unutar naredna 24 sata", rekao je na društvenim mrežama kasno u nedjelju Sukhvinder Singh Sukhu, glavni ministar Himachal Pradesha.

  • +11
Poplave u Indiji Izvor: EPA / Autor: FAROOQ KHAN

Tijekom vikenda je u mnogim okruzima Himachal Pradesha palo toliko kiše koliko inače padne u mjesec dana, rekao je viši meteorološki dužnosnik.

Delhi, Punjab i Himachal Pradesh su u trenutnoj sezoni monsuna koja je započela 1. lipnja primile 112, 100 i 70 posto više oborina od prosjeka, prema odjelu za meteorologiju.