NEVRIJEME U ISTRI

Obilne kiše poplavile ceste i podrume

29.11.2012 u 17:01

Bionic
Reading

Zbog obilne kiše na Buzeštini, došlo je do klizanja terena na dijelu županijske ceste Buzet – Svi Sveti. Naime, kiša je u dužini pedesetak metara 'podrovala' dio ceste između naselja Most i Juričići te se do sanacije promet odvija naizmjenično jednom trakom

'Riječ je o županijskoj cesti koja je u nadležnosti Istarskih cesta. Konzultirali smo se sa stručnjacima za klizišta te je, s obzirom na to da se i noćas očekuju obilnije padaline, preporuka da interventno zaštitimo lokaciju od novog vala oborinskih voda', kazao je dogradonačelnik Buzeta Siniša Žulić.

U starogradskoj jezgri Buzeta jake oborine su izazvale i manji odron dijela šetnice, a u Novigradu su imali problema s poplavljivanjem dijela prometnice prema Karpinjanu.

Kako je rekao pročelnik Grada Novigrada Alen Luk, riječ je o gotovo uobičajenom novigradskom problemu kod svake jače kiše, no kako ovaj akutni problem zahtijeva veća novčana sredstva i prethodno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, sreća je da se nakon desetak minuta voda sama povuče.

Županijski centar 112 u Pazinu primio je više dojava od građana o padu granja i stabala na kolnike u Puli, Poreču, Novigradu i Pazinu, a najviše posla tijekom jučerašnjeg dana i noći imali su rovinjski vatrogasci koji su bili čak na 35 intervencija.

Prema riječima zamjenika zapovjednika JVP Rovinj Nikole Medelina, uglavnom se radilo o ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija privatnih kuća, izlijetanju šahtova i oštećenim putovima zbog prolaska vode, a od javnih ustanova bio je poplavljen samo jedan skladišni prostor samoposluge.