SPORNI PRAZNIK

Obilježen Dan neovisnosti BiH u polovici zemlje

01.03.2019 u 15:18

Bionic
Reading

Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine u spomen na održavanje referenduma za odcjepljenje te bivše jugoslavenske republike i stjecanje neovisnosti 1992. godine obilježen je u petak u Federaciji BiH dok je u Republici Srpskoj ignoriran, čime su se nanovo potvrdile duboke podjele.

U većinski bošnjačkom dijelu Federacije BiH Dan neovisnosti obilježen je uz brojne svečanosti. U većinski hrvatskom dijelu zemlje to je bio tek neradni dan, dok se u Republici Srpskoj taj datum spominje kao dan kada su Srbi preglasani.

Članovi Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, položili su cvijeće na grob ratnog predsjedatelja Predsjedništva Alije Izetbegovića te na spomen-obilježje Vječnoj vatri u središtu Sarajeva.

Džaferović je izjavio kako vjeruje da će ovaj praznik prihvatiti svi oni koji su danas protiv njegova obilježavanja.

'Snagama destrukcije koje su prisutne i koje ne priznaju ni ovaj praznik, poručujem da je ovo praznik države BiH, pa ako već poštuju Dayton onda moraju poštovati i 1. ožujka kao državni praznik po načelu kontinuiteta svih pravnih propisa', rekao je Džaferović.

U Republici Srpskoj danas je sasvim običan neradni dan. Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da 1. ožujka nije njihov praznik, te da nametanje toga datuma kao zajedničkog predstavlja nastavak pokušaja unitarizacije.

Mediji u Republici Srpskoj navode kako Srbe 1. ožujka podsjeća na 'nelegalni referendum o neovisnosti BiH'. Radio-televizija Republike Srpske navodi kako na referendum o odcjepljenju od Jugoslavije proveden 1992. godine većina Srba nije izašla te da su ih na njemu preglasala druga dva naroda - Bošnjaci i Hrvati .

U većinski hrvatskim dijelovima u BiH ovaj datum je protekao bez vidljivih obilježja, uz komentare lokalnih medija kako Hrvati u ovoj zemlji nisu ostvarili jednakopravnost koju su tražili.

Dvotrećinska većina građana Bosne i Hercegovine, ponajprije Bošnjaka i Hrvata, glasala je na referendumu održanom 29. veljače i 1. ožujka 1992. za odcjepljenje te nekadašnje republike od Jugoslavije i proglašavanje neovisnosti. Ubrzo nakon toga srpska strana u BiH započela je rat koji je trajao pune tri i pol godine. Potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma u studenome 1995. godine BiH je ustrojena kao država s dva entiteta, hrvatsko-bošnjačkom Federacijom BiH i Republikom Srpskom.