GRAD VLASNIK KANDTRIDE

Obersnel: Projekt novog stadiona je u oblacima

07.11.2013 u 17:02

Bionic
Reading

Grad Rijeka, koji je vlasnik nogometnog stadiona na Kantridi, neće biti smetnja izgradnji novog stadiona, sve ostalo je na NK Rijeci, kazao je danas riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naglasivši da i dalje stoji pri tome da je projekt novog stadiona u oblacima, sve dok se ne napravi idejno rješenje, glavni projekt i potvrdi način financiranja.

Odgovarajući na vijećničko pitanje na aktualnom satu Gradskog vijeća, Obersnel je ocijenio da ono što je nedavno predstavljeno u medijima nije projekt, nego projektno rješenje ili prijedlog, odnosno ‘lijepi crteži i želje’, koji su daleko od pravoga projekta.

Dodao je da je u stalnom kontaktu s NK Rijekom i da se radi na modelu izgradnje novog stadiona.

Komentirajući kaznu zbog neprikladne ikonografije na utakmici protiv Betisa, koju je NK Rijeci odredila UEFA, Obersnel je rekao da je iznenađen i da ne vidi razloga za takav stav. Dodao je da je riječ o obilježjima koja su službena obilježja klubova koji se takmiče u okviru UEFA-e i javno se prodaju te da smatra da je ‘na utakmicama diljem Europe bilo kudikamo opasnijih obilježja i poruka.’

Na upit o prijedlogu novog zakona o regionalnom razvoju i novih pet planskih područja, Obersnel je odgovorio da eventualna uspostava planskih područja neće umanjiti postojanje i značaj regionalne samouprave. Radi se o zajedničkom planiranju u vezi s kohezijskim fondovima EU, jer su projekti sa širim obuhvatom bolje prihvaćeni, rekao je dodavši da osobno može prihvatiti takav, ali mogućnost drugačijeg prijedloga.

U nastavku je Obersnel kazao da se priprema ugovor o nastavku aktivnosti na izgradnji nove bolnice na Sušaku između Ministarstva zdravlja, riječke bolnice, Grada Rijeke i Centra za praćenje energetike i investicija. Ministarstvo i centar preuzeli bi obvezu izgradnje modelom javno-privatnog partnerstva (JPP), a gradska uprava bi prepustila zemljište i izgradila energanu.

Od koncesijskog ugovora s Tržnicama d.o.o. gradska uprava ostvaruje prihode od kojih je obnovljena glavna tržnica, a uskoro će biti i ona na Brajdi, pojasnio je.

Gradska uprava će, putem prava građenja, omogućiti uvjete za gradnju objekta i helidroma HGSS-a, a za 2000 groblja koja se smatraju napuštenima, pokreće se utvrđivanje vlasništva, pa bi, ako se vlasnici ne pronađu, jedno od rješenja bila prodaja, uz suglasnost konzervatora.

Na iskazanu sumnju u vezi s angažiranjem tvrtke koja je na talijanski prevela tekstove na portalu riječke Turističke zajednice, Obersnel je odgovorio kako je siguran da je odabrana tvrtka registrirana za tu djelatnost i da ne zna nikoga u Gradskom vijeću tko ima takvu tvrtku.

Regata Fiumanka koristila je sponzorski paket ACI-ja za korištenje brodova za Europsku medijsku regatu, a ugovor kojim se omogućava izgradnja turističkog kompleksa na Preluci nije štetan nego koristan, rekao je Obersnel.