ŠPEKULANTI NA UDARU

Obama štiti Amerikance od rasta cijena bezina

22.04.2011 u 12:19

Bionic
Reading

Zbog povećanja prosječne cijene benzina u SAD-u na gotovo 4 dolara za galon (5 kn litra), što je najviše u zadnja 33 mjeseca, američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je zadužio ministarstvo pravosuđa da ispita ulogu trgovaca i špekulanata na burzama u poskupljenju benzina

Administracija je stvorila radnu skupinu koja treba ispitati jesu li cijene nafte i benzina povećane zbog ilegalnih manipulacija na tržištu.

'Osigurat ćemo da nitko ne iskorištava američke potrošače za svoje kratkoročne dobitke', rekao je Obama na susretu s građanima u tvrtki za proizvodnju obnovljive energije ElectraTherm u Renou u Nevadi.

'Radna skupina za prijevare s cijenama nafte i benzina', uključivat će predstavnike ministarstava pravosuđa, financija, poljoprivrede i energetike, Komisije za burze i vrijednosnice, Savezne trgovinske komisije i drugih institucija.

'Ako je nezakonito ponašanje odgovorno za povećanje cijena benzina, državne i savezne vlasti trebaju poduzeti hitnu akciju', rekao je ministar pravosuđa Eric Holder u priopćenju.

Bezolovni benzin tipa regular na benzinskim je crpkama u SAD-u u četvtrtak poskupio za 3 centa na 3,84 dolara za galon (3,78 litara), objavio je Američki autoklub AAA na svojoj web stranici. To je najviša cijena od 16. rujna 2008.