NOVOGODIŠNJA PORUKA

Obama: Služiti kao predsjednik bio mi je životni privilegij

02.01.2017 u 10:40

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama je u nedjelju u novogodišnjoj poruci, 19 dana prije predaje vlasti novoizabranom predsjedniku Donaldu Trumpu, rekao kako mu je dužnost predsjednika bila 'privilegij'

'Služiti kao vaš predsjednik mi je bio životni privilegij. Radujem se stajati uz vas kao građanin. Sretna Nova godina svima', napisao je Barack Obama na svom Twitter profilu.

Obama je iskoristio svoje profile na društvenim mrežama za multimedijski sažetak postignuća njegovih gotovo osam godina na funkciji predsjednika, od reforme zdravstvenog osiguranja i istospolnih brakova, do borbe protiv klimatskih promjena i rasta energetskog sektora obnovljivih izvora energije.



'Zamijenili smo stranu naftu za čistu energiju, udvostručili smo standarde efikasnosti goriva, te smo na svjetskoj razini djelovali kako bi sačuvali jedini planet koji imamo', istaknuo je odlazeći američki predsjednik.

Obama će Trumpu dužnost šefa države predati 20. siječnja, na inauguracijskoj ceremoniji u Washingtonu, a svoj oproštajni govor održat će 10. siječnja u Chicagu, gradu u kojem je proveo velik dio svog života, kako bi se osvrnuo na godine na čelu SAD-a i zahvalio svojim pobornicima.

'O govoru razmišljam kao o prilici da zahvalim na ovom nevjerojatnom putovanju, da proslavim načine na koji ste u proteklih osam godina poboljšali ovu državu te da ponudim neke misli o tome kamo nastaviti odavde. Od 2009. smo se suočili s podosta izazova te smo iz njih izašli jači', poručio je američki predsjednik na odlasku i dodao: 'To je zato što nismo nikad odustali od vjere koja nas vodi od našeg osnutka – našeg uvjerenja da zajedno možemo promijeniti ovu državu na bolje'.

Trump će prisegnuti za predsjednika 20. siječnja. On se tijekom svoje kampanje za Bijelu kuću obvezao da će poništiti velik dio Obaminih mjera, uključujući onu o zdravstvu.